Comitetul Internațional de Salvare (IRC) a avertizat joi, 9 noiembrie, cu privire la răspândirea inevitabilă a bolilor transmise prin apă, precum holera și tifosul, cauzate de sursele de apă contaminate și de lipsa de salubritate.
În prezent, 95% din populația din Gaza nu are acces la apă potabilă, în timp ce 64% din unitățile sanitare primare s-au închis, avertizează IRC, în timp ce Israelul continuă să-și desfășoare campania de bombardamente letale.
„Condițiile pentru răspândirea bolilor transmisibile și a celor transmise prin apă – boli care afectează negativ copiii și duc la decese ce pot fi prevenite – sunt complete”, a declarat Bob Kitchen, vicepreședintele IRC pentru situații de urgență.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat miercuri că lipsa de combustibil a perturbat colectarea deșeurilor și a determinat închiderea instalațiilor de desalinizare, ceea ce a dus la creșterea semnificativă a răspândirii infecțiilor bacteriene, precum diareea, care a afectat deja 33.551 de persoane, începând de la jumătatea lunii octombrie.
Organizația a precizat că, în condițiile în care aproape 1,5 milioane de persoane au fost strămutate în Gaza, unitățile sanitare și adăposturile sunt supraaglomerate, ceea ce crește riscul de transmitere a bolilor infecțioase.
„Activitățile de vaccinare (…) perturbate, precum și lipsa medicamentelor pentru tratarea bolilor transmisibile, cresc și mai mult riscul de răspândire accelerată a bolilor”, a avertizat OMS.
Atât OMS, cât și IRC și-au reluat apelul pentru o încetare umanitară a focului umanitar care să permită accesul ajutoarelor în această enclavă, pe care armata israeliană o bombardează de mai bine de o lună, ca ripostă la asaltul militanților Hamas împotriva sudului Israelului din 7 octombrie.
Majoritatea spitalelor din Gaza au încetat să mai funcționeze, afirmă Ministerul palestinian al Sănătății
Majoritatea spitalelor din Gaza, mai exact 18 din 35, au încetat să mai funcționeze, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății de la Ramallah (Cisoprdania), care preia cifrele din teritoriul controlat de Hamas, relatează CNN.
Ministerul a adăugat că 71% din toate unitățile de îngrijire primară au fost închise din cauza avariilor sau a lipsei de combustibil, adăugând că spitalele care au rămas deschise pot oferi servicii limitate și își închid treptat secțiile.
Complexul medical Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, a închis șase săli de operație „din cauza insuficienței proviziilor, inclusiv a combustibilului”, scrie într-un comunicat transmis de Ministerul palestianian al Sănătății.
O asistentă medicală americană care lucrează în cadrul organizației Medici fără Frontiere (Doctors Without Borders), Emily Callahan, a declarat marți pentru postul american de televiziune că în Khan Younis – orașul din Gaza în care a lucrat în mijlocul războiului și pe care l-a părăsit ulterior – erau aproximativ 35.000 de persoane strămutate care trăiau alături de ea și de echipa ei medicală.
„Erau copii cu arsuri masive pe față, pe gât, pe toate membrele”, a spus Callahan, adăugând că, pe măsură ce spitalele sunt din ce în ce mai solicitate, pacienții sunt externați rapid în tabere fără acces la apă curentă.
Callahan a precizat că într-o tabără erau 50.000 de persoane și patru toalete. Locuitorii taberei primeau două ore de apă la fiecare 12 ore, a adăugat ea.
„Părinții își aduceau copiii la noi, spunându-ne: «vă rugăm, puteți să ne ajutați, vă rugăm, puteți să ne ajutați», iar noi nu aveam provizii”, a mai spus asistenta.
Colonel israelian: Nu există criză umanitară în Fâşia Gaza
„Nu există criză umanitară în Fâşia Gaza”, a afirmat joi un responsabil militar israelian, recunoscând totodată „numeroasele dificultăţi” cu care se confruntă civilii din acest teritoriu palestinian, în contextul războiului dintre Israel şi Hamas.
Israelul „facilitează livrarea de ajutor umanitar”, a afirmat colonelul Moshe Tetro, responsabil pentru Gaza al organismului din cadrul Ministerului Apărării israelian ce supervizează activităţile civile în teritoriile palestiniene.
„Ştim că situaţia civilă din Fâşia Gaza nu este uşoară”, a adăugat colonelul Tetro, citat de AFP și Agerpres.
Franţa a găzduit joi, la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron, o „conferinţă umanitară” pentru a încerca să deblocheze livrarea de ajutor spre Gaza, devenită aproape imposibilă din cauza bombardamentelor neîncetate ale Israelului după atacul sângeros întreprins de Hamas pe 7 octombrie.
„O catastrofă umanitară se desfăşoară sub ochii noştri”, a afirmat la sfârşitul lui octombrie secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care şi-a înmulţit îndemnurile la un „armistiţiu umanitar imediat”.
Israelul a bombardat din nou, joi, oraşul Gaza, unde luptele la sol între soldaţi israelieni şi combatanţi ai Hamas fac ravagii, forţând zeci de mii de civili să fugă spre sudul teritoriului palestinian asediat.
După mai mult de o lună de bombardamente, peste o sută de mii de civili, potrivit ONU, rămân prinşi în capcană în nordul Fâşiei Gaza, partea teritoriului palestinian unde armata israeliană îşi concentrează ofensiva.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Israel și Hamas
durban22 • 10.11.2023, 09:19
Intotdeauna se exagereaza ,pentru a se opri ofensiva ISRAELULUI asupra teroristilor Hamas, si asta este o arma psihologica pentru restul lumii !!.
Aura1 • 10.11.2023, 09:03
În lipsa condițiilor de minimă igienă, este de așteptat să se întâmple și asta.