ASF a anunțat mărirea tarifelor de referință la RCA. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților și al PSD, a transmis publicului că „știți foarte bine că este posibil să fie un faliment anunțat”. El nu a nominalizat firma.
Libertatea a întrebat mai multe companii importante din piața RCA dacă ele consideră că la firma lor s-a referit al treilea om în stat. Și ce așteaptă asiguratorii de la ASF, în acest context.
Prima care a răspuns a fost Allianz Țiriac. Firma a spus că, în ceea ce o privește, „robustețea financiară este la nivel înalt” și că are „o rată de solvabilitate de 135%, la finalul anului trecut, confortabil peste nivel minim impus de reglementările în vigoare”.
Într-un moment în care Euroins, compania aflată sub analiză de solvabilitate a ASF și reclamată la Parchet, susține că este pe deplin solvabilă și că e victima unui atac al oamenilor din autoritatea de reglementare, Allianz spune că, în ceea ce o privește, „Credem în autorități puternice, care aplică legea”.
„Așteptările noastre sunt ca ASF să asigure un bun raport între actorii din piață, în beneficiul clienților. Credem în autorități puternice, care aplică legea și păstrează un mediu concurențial corect și sănătos”, a răspuns Allianz Țiriac pentru publicul Libertatea.
„În ceea ce privește relația noastră cu ASF, aceasta este una corectă, bazată pe dialog susținut”, a completat firma germană.
Allianz figurează pe locul trei în clasamentul mondial al firmelor de asigurări, conform topului Forbes din 2022.
„Nu ascundem însă faptul că suntem puternic îngrijorați de efectul negativ pe care turbulențele succesive din ultimii ani din piața RCA le au asupra încrederii clienților și asupra dezvoltării pieței de asigurări pe termen lung”, a încheiat Allianz Țiriac mesajul său către public și autorități. Publicăm poziția integrală a companiei la finalul acestui articol.
Investigația jurnalistică a Libertatea: o uriașă schemă Ponzi.
Din 2015 și până în 2022, pe piață s-au înregistrat trei falimente, toate ale liderilor de piață RCA: Astra, Carpatica și City Insurance. Ziarul publică, de la începutul lui 2023, rezultatele unei investigații jurnalistice pe piața de asigurări. Conform unor date din documente oficiale obținute de Libertatea, inclusiv de la autorități financiare și judiciare din țară și străinătate, cel puțin unul dintre aceste falimente, cel al City Insurance, a fost o uriașă schemă Ponzi. Nimeni n-a fost pedepsit, iar prețurile RCA au crescut deja cu 71% în 2022, iar acum s-a anunțat o mărire de încă 35%.
Statul a plătit 350 de milioane de euro pentru cele trei falimente și urmează ca încă peste 150 de milioane să fie achitați pentu City.
Rugată și ea de ziar să comenteze ce se întâmplă pe piață, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), care grupează 20 de asiguratori, inclusiv pe Euroins, a cerut și ea aplicarea legii. ”Avem încredere că instituțiile statului își vor îndeplini atribuțiile, aplicând legislația europeană și cea națională în domeniul asigurărilor, în beneficiul clienților, economiei și al societății românești”, a spus UNSAR.
Comunicatul integral transmis de Allianz-Țiriac, la solicitarea Libertatea: