”E vorba de jocul de şansă şi plăcerea pe care acesta o produce jucătorului. Adrenalina, sentimentul că eşti stăpânul lumii când câştigi, toate îi transformă pe cei slabi în oameni bolnavi. Indiferent de tipul jocului, în momentul în care individul îşi organizează viaţa în jurul acestei pânde asupra norocului, atunci s-a trecut graniţa spre boală”, ne-a explicat psihoterapeutul Cătălina Constantin.
Nu contează vârsta, sexul sau condiţia socială pentru a deveni jucător înrăit. ”Am întâlnit şi femei jucătoare înrăite la casino, iar la sexul slab dependenţa e mai complexă”, ne-a spus specialistul.
Drumul de la a-ţi vinde casa pentru a cheltui toţi banii la noroc până la uşa terapeutului este lung şi minat- ajungi să pierzi familie, prieteni, serviciu pentru că vrei să stai singur non-stop în sălile de jocuri şi să aştepţi norocul. De cele mai multe ori alcoolul devine aliatul jucătorilor pentru că substanţa bahică dezinhibează. Deşi într-o primă fază nu recunosc că au o problemă, realizează dimensiunea problemei abia pe marginea prăpastiei. ”Vin la noi şantajaţi de soţie, de părinţi sau de cămătari. La un moment dat, a ajuns la noi un bărbat speriat că oamenii la care se împrumutase i-au dat foc la maşină pentru că nu returnase banii împrumutaţi”, a continuat psihoterapeutul. Iar confesiunile sunt înspăimântătoare.
”Toată viaţa mi-am dorit să am familie fericită, copii şi când i-am avut am căzut în patima asta. În faţa ruletei uitam că-mi iubesc nevasta şi copiii şi-mi cheltuiam ultimul leu din buzunar”, povesteşte un dependent.
Tratamentul e anevoios
După o evaluare psihiatrică şi psihologică, pacientul urnează o sesiune, care durează 3 luni, de psihoterapie împreună cu o persoană de suport din cercul de apropiaţi şi mai multe şedinţe de terapie individuală până la redresare. Persoana de suport are rolul de a-i controla banii si tendinţele de a juca din nou.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro