Duminică, preotul Christoph Herbst a deschis ușa bisericii sale din orașul Chemnitz nu pentru a vedea câți credincioși au venit la liturghie, ci câți au venit să se vaccineze. Era deja coadă. 

„Eram neliniștit în privința modului în care oamenii ar reacționa la oferta noastră. În regiunea noastră, există opinii foarte diferite și foarte polarizate despre măsurile sanitare, despre cum să luptăm împotriva pandemiei și mai ales despre vaccinări”, a spus pastorul, care a fost ajutat de un ONG și mai mulți medici voluntari să amenajeze centrul de vaccinare. 

La fel ca și Herbst, mai mulți pastori din Saxonia au decis să amenajeze, în decembrie, centre de vaccinare, în speranța că oamenii vor fi mai puțin reticenți, fiind într-un mediu deja cunoscut. 

Cred că avem o anumită responsabilitate și trebuie să facem ceva cu resursele de care dispunem. Nu suntem medici și nu suntem profesioniști, dar avem spațiu și avem voluntari care pot organiza așa ceva.

Pastorul Christoph Herbst:

Până acum, el, la fel ca și alți pastori, au ținut predici pro-vaccinare în timpul liturghiilor, spunându-le oamenilor că vaccinurile sunt cea mai eficientă modalitate de a preveni bolile severe și de a pune capăt pandemiei. 

Preotul spune că mulți dintre cei care refuză i-au spus că sunt îngrijorați de posibilele efecte adverse, dar și că au simțit o presiune fie din partea autorităților de a se supune măsurilor, fie din partea celor care au protestat față de acestea. 

Preoții, criticați și amenințați pentru eforturile lor de a încuraja vaccinarea

Ca și alte țări, și Germania, țară în care rata de vaccinare depășește 70%, se confruntă cu proteste față de vaccin. 

Manifestațiile au devenit mai numeroase în ultimele săptămâni, după ce parlamentul național a adoptat o lege care obligă anumite categorii sociale să se vaccineze. 

Cu demonstrațiile în masă interzise în mai multe zone ale țării din cauza pandemiei, oponenții vaccinului s-au adunat la „plimbări” de protest – marșuri neautorizate, organizate rapid prin intermediul rețelelor sociale. 

Nu de puține ori aceste manifestații au fost marcate de incidente. Într-o noapte, manifestanții au mers cu torțe aprinse la casa ministrului sănătății din Saxonia, unde au scandat insule, până la sosirea poliției. 

Pastorii au fost vizați și ei de critici și au devenit chiar și ținta amenințărilor, după ce au încurajat vaccinarea. A fost și cazul lui Herbst, care nu de puține ori a vorbit cu oamenii despre vaccin. Când se confruntă cu vehemența lor, pastorul încearcă să-i asculte, nu să-i judece. 

„Și ascult uneori lucruri care sunt greu de auzit. Ascult și lucruri care cred că aparțin de domeniului teoriilor conspirației. Nu le confirm. Dar este important să existe un spațiu în care să ne ascultăm unul pe celălalt fără a condamna imediat”, a spus preotul Christoph Herbst.

Cu toate acestea, pastorul se întreabă dacă nu cumva toate argumentele pro și contra nu au fost deja rostite, dar și dacă decizia privind imunizarea mai trebuie să fie una personală. 

Câți oameni au venit să se vaccineze la biserică

Dezbaterea este una complexă, o recunoaște și pastorul. În acest timp, bilanțul vaccinărilor la biserică este unul încurajator. Au venit 251 de oameni, majoritatea pentru rapel, dar și 18 oameni care au decis să-și facă prima doză. Niciunul dintre ei nu a vrut să vorbească despre motivul pentru care s-au răzgândit. În schimb, cei care și-au făcut rapelul au mulțumit bisericii pentru inițiativă. 

„Suntem recunoscători pentru că biserica oferă această posibilitate”, a adăugat un bărbat în vârstă de 72 de ani. El și soția sa au venit să se imunizeze înainte de Crăciun, pentru a se asigura că-și pot vedea nepoții, prea mici pentru a primi serul. 

„Crăciunul de anul trecut a fost foarte trist. Am fost singuri”, a spus Hannelore Hilbert, în vârstă de 70 de ani.

 
 

Urmărește-ne pe Google News