Cainii maidanezi au devenit pentru multi dintre noi cosmarul fiecarei iesiri matinale sau nocturne din casa. Sunt insa angajati pentru care intalnirea cu patrupedele face parte din rutina zilnica. Postasii, gunoierii sau lucratorii Romtelecom sunt doar cativa dintre cei a caror meserie ii expune mereu riscului de a fi muscati de vreun patruped furios sau doar speriat.
Ii intalnim peste tot, la ghena de gunoi, in scara blocului, in fata buticului din coltul strazii. Uneori iti provoaca mila, iar alteori te fac sa incremenesti de frica.
Tudor Maria, angajata a Postei Romane, simte in fiecare dimineata cum i se face “inima cat un purice” cand ajunge in zonele in care se afla haite de caini. De doi ani este factor postal, timp in care a avut destule experiente neplacute cu animalele fara stapan. “Dupa ce ies pe usa Oficiului Postal ma gandesc cu groaza ca voi da de vreun maidanez. Multi sunt foarte rai si sar la geanta mea crezand ca am ceva de mancare”, ne-a povestit Maria.
Nici angajatii firmelor de salubrizare nu sunt feriti de coltii cainilor. “Ne-am obisnuit deja ca atunci cand mergem sa ridicam cate un tomberon din spatele lui sa apara cate un caine nervos. Spunem clasicul „cutu-cutu” si ne rugam sa scapam cu bine. De multe ori e in zadar. asta pentru ca intram pe teritoriul lor si se simt amenintati”, ne-au spus Ionut si Danut, doi muncitori de la societatea de salubrizare REBU.
Gunoierii ne-au spus ca duc o lupta dubla. Pe langa maidanezi, mai exista si sustinatorii animalelor. “Se mai intampla sa ma apar cu o coada de matura pentru a-i indeparta si atunci apare cate o batrana care tine cate 3 – 4 caini in lesa si incepe sa ma injure amenintator”, ne-a mai povestit Ionut.
Pentru a face fata “atacurilor” maidanezilor, angajatii de la Romtelecom au fost dotati cu aparate cu ultrasunete care alunga animalele. Si asa, multi dintre telefonisti ajung acasa cu pantalonii rupti