STS și Comitetul naţional de coordonare a vaccinării au confirmat joi că nu există prioritizare între angajații din industria de hoteluri, restaurante, cafenele (HoReCa), angajați saloane de coafură, industria de spectacole, sistemul financiar-bancar, solicitanți de azil, persoane private de libertate, muzee, biblioteci, casieri magazine alimentare, infrastructură și telecomunicații) și categoria III B (restul populației generale, mai puțin populația pediatrică).
Etapa III A există în sistem și poate fi aleasă, la înscrierea în platforma informatică, de cei care îndeplinesc criteriile pentru a se încadra în această categorie. Majoritatea sunt categorii profesionale expuse prin lucrul cu publicul, care nu au fost incluse în etapa a II-a.
„Ar fi trebuit să fie în etapa a II-a”
Categoria III A a fost anunțată de Premierul Florin Cîțu la mijlocul lunii ianuarie, la finalul unei ședințe de guvern.
„A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat premierul Cîțu.
Categoria IIIA nu s-a născut însă doar în discursul premierului, ci a apărut şi în textul legislativ: într-o anexă la strategia de vaccinare, emisă în 20 ianuarie 2021, apar trei subcategorii la etapa a III-a a vaccinării: a, b, c. În etapa III A sunt 11 categorii profesionale.
„Nu există nicio prioritizare”
În practică însă, persoanele din categoria III A nu sunt prioritizate faţă de ceilalţi. Nu există nicio diferenţă, în ceea ce priveşte ordinea la vaccin, între o persoană din categoria III A şi una din categoria III B, după cum ne-au confirmat reprezentanţii STS.
„Referitor la notificarea persoanelor din etapa a III-a a Strategiei, platforma respectă în totalitate ordinea de înscriere pe listele de aşteptare, nefiind aplicată o prioritizare suplimentară între subcategoriile III A, III B şi III C ( populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani, n.red.)”, a precizat, la solicitarea Libertatea, Cătălin Chirca, purtător de cuvânt STS.
Întrebată de ce mai apare această împărțire la programarea pe platforma de vaccinare, colonelul Alina Moisoi a răspuns: „Trebuie să ţinem şi noi o evidenţă, câţi sunt vaccinaţi din fiecare categorie”.
foto: Hepta