Oprit la timp de colegii victimei, Radulescu n-a apucat decat sa-i provoace subofiterului o rana superficiala. (Alexandra Sararu)
Incidentul s-a produs, ieri, in jurul orelor 10.15, imediat dupa ce detinutul a iesit din sala de sedinta din care se judeca procesul studentei ucise. Radulescu s-a vaitat brusc ca-l doare burta si a cerut cuminte sa fie dus la toaleta. De trei ori. Daca primele doua dati, ucigasul deja vestit pentru modul in care a transat cadavrul victimei ale si l-a imprastiat prin toata Capitala, a fost escortat de mai multi subofiteri, ultima oara a avut ca paznic numai un politist. Gresita miscare. In momentul in care a iesit din WC-ul arestului CSJ, Radulescu i-a aruncat in fata subofiterului continutul unui borcan si l-a atacat cu doua cutite. A reusit sa-l raneasca superficial in spate, colegii victimei intervinind la timp si anihiland cea de-a doua lovitura, care putea fi fatala.
Radulescu, oricum, nu mai avea nimic de pierdut, o alta condamnare nu i-ar fi schimbat cu nimic existenta de ?vietas?. Daca ar fi putut, insa, sa-l ucida pe politist, poate reusea sa evadeze si sa dispara. Sau, cel putin, asa spera el. Intr-o situatie mai grava se afla, insa, cei care ar fi trebuit sa-i asigure paza si sa-l perchezitioneze inainte de a-l scoate din penitenciar. Cutitele folosite de detinut sunt artizanale, confectionate din cozi de furculita sau lingura. Metoda foarte la moda printre puscariasi. Anchetatorii cred acum ca Radulescu si-a ascuns armele in bandajul care-i acoperea o mana. Trucuri destul de obisnuite pentru un detinut, dar si pentru cei angajati sa-l supravegheze. Radulescu fusese adus de dimineata, impreuna cu alti detinuti, in duba penitenciarului. Cazul a fost preluat de procurorii Parchetului Militar Teritorial. Audiat, Radulescu a dat dovada de un comportament tipic schizofrenic, cu accese de mitomanie. Ucigasul studentei are un coeficent de inteligenta peste medie si, conform psihiatrilor care l-au audiat, are discernamantul faptelor sale.
Culmea e ca, asa cum ne-a povestit mama Elenei Nedelea, ieri, la intrarea in sala de sedinte a CSJ, publicul a fost controlat cu grija, ca sa nu se mai repete incidentul ?Molotov? de acum doua saptamani. Dar, de data aceasta, au uitat sa controleze detinutii. Conducerea Curtii Supreme de Justitie crede ca acest gen de incidente nu fac altceva decat sa induca un sentiment de panica printre magistrati.
Radulescu fusese adus, ieri, la tribunal, pentru ca ceruse ?drept de grefa?. Voia, zicea el, un avocat cu care sa discute cazul sau. E pentru a zecea oara cand detinutul solicita acest drept, dar nici un avocat din oficiu nu se incumeta sa-l asiste. Pe de alta parte, urmatoarea infatisare in cazul ?studentei transate? va avea loc de abia in octombrie. Parintii victimei, care traiesc un adevarat cosmar din toamna lui 1998, ne-au marturisit, ieri, ca nu stiu de unde sa gaseasca putere sa continue. ?In toamna va fi a cincea infatisare de la CSJ, nu mai avem avocat, nu mai avem bani. De fiecare data, sotul meu ma scoate pe brate din tribunal?, ne-a declarat mama studentei ucise.
La 6 octombrie 1998, Elena Nedelea, studenta la filosofie, nu s-a mai intors in camera inchiriata in Bucuresti. Dupa trei saptamani, un colet macabru a fost gasit in Piata Victoriei. O parte din trupul Elenei. Patru zile mai tarziu, in fata intreprinderii Miraj, alt pachet cu ramasite umane. De abia la 17 noiembrie, criminalul a fost prins. Un tip inteligent, cu o viata de familie exemplara si mare amator de discutii filosofice: Alexandru Radulescu.