Islanda are o populaţie de 320.000 de oameni şi… 450.000 de oi.
În meniurile islandezilor se regăsesc carnea de oaie, peştele, carnea de balenă sau de puffin, însă mâncarea naţională este hotdogul.
Rechinul putrezit, o mâncare obişnuită în trecut pentru vikingi, se află în topul celor mai groaznice mâncăruri ale lumii. Carnea de rechin se îngropa pe vremuri la doi metri sub pământ, într-o piele de animal sau o prelată, şi era lăsată să putrezească înainte de a fi consumată.
Vodka Reyka este produsă pe insulă într-un stil unic. Se folosesc apă geotermală de la un izvor local, roci vulcanice pentru filtrare şi energie geotermală pentru încălzire.
În Reykjavik, capitala Islandei, de află singurul Muzeu al Penisurilor din lume. Printre cele 275 de exponate se numără şi abajururi făcute din testicule de taur, un falus de balenă de 170 de cm conservat în formaldehidă şi penisul neobişnuit de mare al unei morse canadiene. În plus, 15 sculpturi de argint în formă de penis au fost expuse în onoarea membrilor echipei naţionale de handbal, după ce în 2008 aceştia au cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Beijing.
Islanda are nu mai puţin de 800 de izvoare geotermale, cele mai multe din lume; 90% din locuinţe sunt încălzite folosind aceste ape. Apa este atât de pură încât poate fi băută de la orice robinet
Insula nu are armată, ci doar o pază de coastă şi un serviciu de salvare ce funcţionează pe bază de voluntariat
Poliţiştii islandezi nu au prea mult de lucru, pentru că rata criminalităţii e foarte scăzută. În Islanda s-a înregistrat, în medie, o crimă pe an, iar în 2013, agenţii au împuşcat pentru prima dată de la înfiinţarea instituţiei un infractor.
Elfii nu sunt doar o legendă, ci fac parte din viaţa cotidiană. Potrivit folclorului, în fiecare piatră trăieşte un elf şi tocmai de aceea, în 2012, construcţia unui drum a fost oprită deoarece localnicii nu doreau ca un bolovan să fie mutat din locul său. Un reprezentant al elfilor a mers în faţa magistraţilor pentru a-şi susţine cauza, dar în final, a acceptat relocarea stâncii.
Pe insulă există 200 de vulcani, din care 120 sunt activi, iar unul dintre aceştia erupe, în medie, o dată la patru ani. Din cauza distrugerilor apărute periodic, multe drumuri nu sunt asfaltate, iar majoritatea podurilor sunt nişte construcţii simple din ţevi de fier
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro