Conform taz.de, Asociația Fermierilor Germani (Deutsche Bauernverband) se gândește să-i înlocuiască cu ospătari pe sezonierii care nu mai pot ajunge în Germania din cauza restricțiilor de circulație impuse din cauza pandemiei cu coronavirus.
Motivul îl reprezintă faptul că ospătarii din Germania se află într-o situație ingrată, ei fiind amenințat de șomaj, din cauza faptului că restauranetel la care lucrează nu mai sunt frecventate de clienți.
Ne temem că închiderea granițelor vor bloca sezonierii de care este urgentă nevoie”, a declarat secretarul general al asociației, Bernhard Krüsken, citat de ziarulromanesc.de.
Acesta a adăugat: ”În legumicultură, ajungem acum în primele etape ale activității: plantarea salatelor, a verzei etc., și în curând, de asemenea, recoltarea de salată și sparanghel. Apoi căpșunile vor fi recoltate în mai și alte fructe de pădure în iunie”.
În această situație dificilă, ministrul federal al Agriculturii, Julia Klöckner, a venit cu ideea angajării chelnerilor în locul sezonierilor pentru muncile câmpului.
”Dacă acești angajați care, din păcate, au din ce în ce mai puțin de făcut în industria de catering pot și vor să intervină în sectorul agricol – trebuie să luăm în considerare și ceva de genul acesta”, a spus Julia Klöckner.
Potrivit Oficiului Federal de Statistică, doar 286.000 din totalul de 940.000 de lucrători din agricultura germană au fost angajați sezonier – adică până la 6 luni – în 2016.
Cu toate acestea, „culturi speciale”, cum ar fi sparanghelul, sunt recoltate în cea mai mare parte de lucrătorii sezonieri străini care sunt dispuși să îndeplinească aceste sarcini foarte solicitante fizic pentru salariile relativ mici.