Testele COVID PCR au fost, conform recomandărilor OMS, dar și experienței cumulate a statelor, unul dintre mijloacele fundamentale de luptă împotriva pandemiei.
Aproximativ 30% din sumele decontate de Ministerul Sănătății pentru testele PCR efectuate în perioada 14 mai 2020 – 31 martie 2021 au mers către laboratoarele private, arată datele furnizate de Ministerul Sănătății.
Suma totală decontată se ridică la 523 de milioane de lei (106 milioane de euro), din care 374 de milioane de lei (76 de milioane de euro) au mers către unitățile publice, iar 148,8 milioane de lei (30 de milioane de euro) către cele private.
Finanțarea se referă la un tarif unitar de 200 de lei/serviciu medical, ceea ce înseamnă că s-au putut efectua deconturi pentru 2,6 milioane de teste.
„Decontările se fac în limita sumelor aprobate cu această destinație, în ordine cronologică, în termen de până la 60 de zile de la data depunerii facturilor”, se arată în răspunsul ministerului.
Voiculescu a schimbat regulile stabilite de Tătaru
Până în data de 17 martie, recoltarea probelor biologice și testarea PCR se realizau în baza unui ordin semnat anul trecut de ministrul Nelu Tătaru. Conform acestuia, pentru teste, direcțiile de sănătate publică (DSP) trebuiau să se adreseze prioritar către „cea mai apropiată unitate de specialitate”, privată sau publică, ce participă la Programul național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare.
În cazul în care unitatea cea mai apropiată nu avea capacitate de testare, DSP trebuia să contacteze Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), pentru redirecționarea probelor către o altă unitate înscrisă în program.
Pe 17 martie, ministrul Vlad Voiculescu a emis un nou ordin care schimbă prioritățile. Astfel, pentru testarea probele recoltate, DSP-urile trebuie să se adreseze prioritar „celui mai apropiat laborator din rețeaua publică”.
Abia dacă acesta are capacitatea de testare depășită pot merge către „cel mai apropiat laborator privat”. În cazul în care și acesta are capacitatea depășită, se pot adresa INSP pentru repartizarea către un alt laborator din program.
Libertatea a cerut informații despre sumele aferente testelor făcute pe fiecare din cele două ordine de ministru. Ministerul Sănătății susține însă că nu deține date „în funcție de perioadele de efectuare a testelor”, ci în funcție de documentele justificative prezentate de unitățile care le-au făcut, decontate în cel mult 60 de zile de la depunerea facturilor.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!