În ultima perioadă, medicii din Iaşi au avut tot mai mulţi pacienţi cu alcoolemii extrem de mari. Specialiştii spun însă că în Moldova băutura nu e un viciu, ci… o tradiţie.
Medicii din Iaşi au avut parte, în ultimele luni, de cazuri şocante în ceea ce priveşte alcoolicii. Deşi de la o valoare de peste 3 la mie, de cele mai multe ori pacientul nu supravieţuieşte, au fost cazuri când concentraţia a depăşit 7 grame la mie, iar cel în cauză nu a păţit nimic. “În România, avem aproximativ un milion de alcoolici în total. De ce? În primul rând, vorbim de tradiţie. În Moldova, mai ales în estul ei, sunt sate unde oamenii nu beau apă toată viaţa, ci doar vin. Alcoolismul e acceptat, ba chiar, dacă eşti bărbat şi nu bei, eşti luat în derâdere”, ne-a spus dr. Florin Tudose, şeful Clinicii de Psihiatrie a Spitalului Universitar din Capitală.
Aici sunt cele mai multe podgorii
“60% din podgoriile româneşti sunt în Moldova. Tradiţia vinului e documentată aici de peste 2.000 de ani. Burebista a trebuit să distrugă viile pentru a-i disciplina pe daci”, ne-a spus ţnologul prof. Ion Puşcă.
Cele mai mari alcoolemii, înregistrate la Iaşi
12 februarie 2010. O femeie de 63 de ani a stabilit recordul naţional: o alcoolemie de 7,55 la mie.
26 martie 2010. Un adolescent de 16 ani a ajuns în comă alcoolică la spital cu o alcoolemie de 4,2 la mie.
9 septembrie 2009. O femeie de 41 de ani i-a speriat pe medici cu o alcoolemie de 7,37 la mie.
8 iunie 2009. Un bărbat de 39 de ani cu o alcoolemie de 6,18 la mie s-a dus pe picioarele lui la spital.
15 august 2008. Un bărbat de 55 de ani a avut o alcoolemie de 6 la mie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro