Antonescu se retrage din politică dacă preşedintele nu e demis la referendum
Anunţ şoc făcut ieri la tribuna Parlamentului de către liderul USL, Crin Antonescu. Acesta a anunţat că se va retrage din viaţa politică dacă, după ce aleşii îl vor suspenda din funcţie pe Traian Băsescu, populaţia nu va decide la referendum demiterea preşedintelui. Conform Constituţiei, dacă Parlamentul decide suspendarea şefului statului, în termen de 30 de zile se organizează un referendum la care românii sunt chemaţi să voteze dacă sunt de acord sau nu cu demiterea preşedintelui. Referendumul va avea loc pe 29 iulie.
Uite cum s-au «războit» în şedinţa de ieri!
Dacă Traian Băsescu nu va fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, mă retrag definitiv din viaţa politică, Crin Antonescu, copreşedintele USL.
Să ştiţi că apropo de răutatea unui om, dle Antonescu, aş vrea să vă spun că şi păpuşa Chucky a fost concepută ca fiind o păpuşă bună, iar răutatea i-a venit pe drum. Din câte am învăţat eu, dumneavoastră v-aţi aliat acum tocmai cu acea parte rea a FSN-ului pe care o conducea Ion Iliescu, Cezar Preda, deputat PDL.
Un regret… am numit doi prim-miniştri, unul se numeşte Călin Popescu Tăriceanu, altul, Victor Ponta, care aveau ochi-n lacrimi când le-am dat învestitura. După ce au ajuns la Palatul Victoria amândoi şi-au propus suspendarea preşedintelui. Au ajuns la Palatul Victoria marionete ale propriilor partide, Traian Băsescu, preşedintele României.
M-aţi acuzat că sunt dictator. Aţi văzut un dictator care să dea Opoziţiei funcţia de premier? Sau şefia unui serviciu secret? E, dacă nu aţi văzut, mai căutaţi dictatori, Traian Băsescu, preşedintele României.
Uite ce scrie presa internaţională despre situaţia din România
Presa internaţională continuă să acorde spaţii importante scadalului politic din România, comentând procedurile folosite de USL pentru suspendarea, iar apoi pentru destituirea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
Reuters: Potrivit Reuters, ameninţarea suspendării face parte dintr-o “confruntare mai amplă care a paralizat procesul legislativ” şi a ridicat îndoieli cu privire la abilitatea României de a respecta termenii unui împrumut de la FMI în valoare de cinci miliarde de euro, după efectele pe care le-a avut asupra monedei, sporind costurile de finanţare a datoriei. “Probabil că Băsescu va pierde referendumul şi funcţia, dacă noile prevederi (propuse în aceste zile de către USL) sunt aprobate”, au concluzionat jurnaliştii agenţiei.
The Economist: “Democraţie sau demagogie?” se întreabă The Economist într-un comentariu în ediţia electronică de joi. “Cine spune că politicienii nu îşi merită salariile? Clasa politică a României poate că nu este ea prea iubită de popor, dar nimeni nu poate să-i acuze (pe membrii acesteia) de lipsă de energie şi ingeniozitate”, subliniază prestigioasa publicaţie.
AP îl citează pe preşedintele român Traian Băsescu, care afirmă că încercarea Guvernului de a-l suspenda reprezintă un “complot” ce vizează “subminarea” eforturilor pe care le-a depus pentru “curăţarea” sistemului judiciar, menit să distragă atenţia de la acuzaţiile că premierul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Din contră, coaliţia la putere susţine că Băsescu şi-a depăşit atribuţiile şi a interferat în sistem după realegerea sa, în 2009.
Bloomberg Television: “Lupta pentru putere în România atinge un nivel maxim, premierul efectuând paşi în direcţia înlăturării preşedintelui”, comentează Bloomberg în pagina electronică, anunţând, de asemenea, că Guvernul schimbă legea referendumului, pentru a facilita suspendarea şefului statului. Într-un alt material, Bloomberg informează despre mitingurile de pe străzile Bucureştiului, cu o zi înainte de votul în Parlament asupra suspendării lui Traian Băsescu.
Euronews: Preşedintele României, care are un rol mai degrabă “ceremonial”, a răspuns loviturilor Guvernului care încearcă să îl suspende, comentează Euronews în pagina electronică. Traian Băsescu, acuzat de coaliţia de centru-stânga de încălcarea Constituţiei şi de exercitarea unor presiuni asupra judecătorilor, le-a spus parlamentarilor că este victima a ceea ce a numit “pariul” Guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar şi a altor instituţii ale statului, adaugă postul, notând că ameninţarea suspendării face parte dintr-o confruntare politică mai amplă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro