Ineditele preparate culinare cu iz mioritic se bucură de faimă locală la Chicago, fiind îmbunătățite după o istorie de cinci ani. Mai mult, se fac demersuri pentru ca micii americani reinventați să intre în ”Hamburger Hall of Fame” din Wisconsin.
Ideea lui Branko Podrumedzic, românul născut pe malul sîrbesc al Dunării, datează de la sfârșitul anilor 70, când acesta a imigrat în Statele Unite cu dorința de a gusta populara chiftea alături de o băutură răcoritoare și de a avea o limuzină exact ca în filmele americane pe care le-a văzut. Sortimentul culinar implementat în prima sa rețea de fast food-uri, pe la jumătatea anilor 80, a fost un fiasco pentru că atunci clasicul hamburger se afla la apogeu.
Americanii fac coadă
Însă, reapariția micului reinterpretat în stil tipic american, la un festival dedicat românilor, s-a soldat cu un succes general, atât în rândul conaționalilor cât și al americanilor sadea.
Mulți dintre acestia i-au devenit clienți fideli lui Branko (60 ani), întreprinzătorul născut lângă Drobeta Turnu Severin, la restaurantul căruia se strâng, de 25 de ani, mai toți vorbitorii de limba română, fie ei moldoveni ori sârbi.
Ideea micului în pâine pe pat de muștar , salată, brânză și roșie nu este singura demonstrație de patriotism a inimosului român care le-a arătat vecinilor americani și oficialilor din Illinois, la diverse festinuri și manifestări, cum se face mustul după tradiție, călcând strugurii sau cum se prepară sarmalele cu mămăliga.