„Până la data de 16.05.2021 au fost vaccinați 10.014 deținuți, dintre care 1330 deținuți vaccinați cu schema completă de vaccinare”, arată Administrația Națională a Penitenciarelor. 

Deținuții care doresc să se vaccineze o fac în regim benevol și vor fi imunizați în cabinetele medicale din interiorul penitenciarelor. 

Un număr de 10.955 de deținuți din totalul de 22.746 și-au exprimat până acum acordul în vederea vaccinării. ANP punctează faptul că listele pentru doritori sunt încă deschise. 

Riscurile pentru angajați

În ceea ce îi privește pe cei 12.072 angajați din sistemul penitenciar, „imunizarea împotriva COVID-19, prin vaccinare, a personalului, nu este asigurată prin intermediul Administrației Naționale a Penitenciarelor sau unităților penitenciare, acest demers reprezentând o opțiune proprie a fiecărui angajat”, mai spune ANP. 

La începutul lunii mai, Federația Sindicatelor din Penitenciare atrăgea atenția asupra faptului că „numărul scăzut de persoane deţinute care se vor imuniza înseamnă un real pericol pentru poliţiştii din penitenciare care desfăşoară activităţi directe cu aceştia”. 

Încă de la începutul pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un ghid cu recomandări și puncta faptul că „Sănătatea din mediul penitenciar este considerată sănătate publică”.

Cum arată vaccinarea după gratii în lume

Un studiu realizat pe populația din penitenciarele din UK arată că unul din cinci deținuți va refuza vaccinul. Rata refuzului în rândul celor închiși este de două ori mai mare decât cea din rândul populației generale.

Printre motivele invocate de cei din penitenciare se regăsește neîncrederea în autorități, dar și lipsa de informații cu privire la efectele secundare ale vaccinului, arată publicația Inside Time

În Belgia, până la această dată aproape jumătate din personalul penitenciarelor s-a vaccinat, conform RTL Info. 1.306 deținuți au fost vaccinați, dintr-un grup de 2.000 de deținuți cu prioritate la vaccinare, deoarece au peste 65 de ani, sunt pacienți cu risc sau internați, mai notează RTL Info.

În același timp, în multe unități personalul refuză imunizarea. 

Un exemplu este în California, unde peste 57% dintre angajați au ales să nu se vaccineze, argumentând prin neîncredere sau faptul că au deja anticorpi pe cale naturală, în urma îmbolnăvirii, notează The Californian

 
 

Urmărește-ne pe Google News