Permisul sanitar din Danemarca, necesar până acum pentru accesul în restaurante, săli de sport sau frizerii, nu mai este cerut, începând de miercuri.
Decizia are legătură cu rata de vaccinare foarte mare din Danemarca, unde peste 72% din populație a fost deja complet vaccinată, scrie Euronews.
Este una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, mult peste alte țări din UE, precum Franța sau Germania, foarte mult peste România și inclusiv peste SUA sau Marea Britanie, care au început campania de vaccinare mult înaintea danezilor.
Proporția de populație complet vaccinată
Autoritățile de la Copenhaga au fost primele care au introdus pe plan intern acest permis sanitar, care atesta că posesorul a fost vaccinat, testat negativ sau a trecut prin boală.
Certificatul, introdus în aprilie, avea rolul de a permite redeschiderea treptată a economiei, după luni de lockdown. Alte țări au urmat apoi exemplul, iar unele îl introduc abia acum sau îi extind valabilitatea.
Din 10 septembrie, permisul nu va mai fi necesar nici pentru accesul în cluburile de noapte – care s-au deschis miercuri – sau pentru participarea la evenimente cu multe persoane.
COVID nu mai este o boală critică în Danemarca
Motivul renunțării la permis a fost explicat de oficialii guvernului vinerea trecută.
„Epidemia este sub control, avem o rată record de vaccinare, așa că în septembrie putem renunța la unele dintre regulile speciale pe care le-am introdus pentru a lupta împotriva COVID”, a declarat ministrul sănătății, Magnus Heunicke.
Autoritățile au stabilit astfel că COVID-19 nu mai este „o boală critică” pentru societate.
În același timp, oficialii au insistat că pandemia nu a dispărut. „În vreme ce ne aflăm într-o poziție bună acum, nu am scăpat de pandemie. Iar guvernul nu va ezita să acționeze rapid dacă pandemia amenință funcțiile esențiale ale societății”, a spus ministrul.
Renunțarea la permisul sanitar urmează altor măsuri similare. La începutul acestei luni, danezii au scăpat de obligativitatea purtării măștii în transportul public, ultimul spațiu în care mai era în vigoare.
Flemmin Konradsen, expert în sănătate publică la Universitatea din Copenhaga, a declarat pentru Euronews că există un sprijin public larg pentru decizia guvernului de a renunța la restricții.
„Cred că a existat o creștere semnificativă a imunizării, deci populația daneză a acceptat vaccinarea. Am avut un program de testare puternic și am avut, de asemenea, lockdown-uri timpurii și periodice, care în combinație au ținut pandemia cumva sub control”, a explicat expertul.
Rata de vaccinare continuă să crească
Guvernul speră să vaccineze 90% din populația de peste 12 ani cu cel puțin o doză până în octombrie. Luni se afla la un prag de 86%.
Persoanele vulnerabile pot deja primi un rapel suplimentar, dacă vor acest lucru.
Nu ar fi pentru prima dată când Danemarca se descurcă mai bine decât alți europeni, în timpul acestei pandemii.
În primăvară, spre exemplu, când alte țări intraseră într-un nou lockdown, Danemarca anunța un plan care prevedea renunțarea la restricții.
De atunci, numărul de cazuri de infectare din țară a variat foarte puțin. Numărul deceselor este și el foarte mic, asta în condițiile în care el nu a fost niciodată foarte mare în statul nordic.
Numărul zilnic de decese COVID din Danemarca
Concret, în vreme ce țări precum Peru au înregistrat 5.919 decese la milionul de locuitori, SUA – 1.981, iar România – 1.814, Danemarca a avut doar 444 de decese la milionul de locuitori.