UPDATE ora 17.30: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns printr-un comunicat de presă la întrebarea Libertatea dacă va oferi mai multe posturi de rezident. Răspunsul nu conține o negare fermă, însă explică de ce există doar 628 de posturi la peste 800 de medici care au luat concursul.

„Numărul posturilor scoase la concurs a fost direct corelat cu posibilitățile de pregătire a universităților de Medicină și Farmacie. În sesiunea extraordinară din 14 mai, punctajul minim acceptat pentru alegerea postului a fost de 484, mult inferior punctajului minim din sesiunea din toamnă, respectiv 565 de puncte”, transmite Ministerul.

„Repartiția candidaților va avea loc marți, 23 mai 2023. În functie de opțiunile candidaților, marți se va cunoaște gradul de ocupare a celor 628 de locuri și posturi rămase neocupate în sesiunea din noiembrie 2022 a Concursului de admitere în Rezidențiat.”

***

Știrea inițială: Pe 14 mai a avut loc sesiunea extraordinară a examenului de rezidențiat. Aproape 630 de posturi rămăseseră neocupate din 2022, așa că Ministerul Sănătății promisese, încă de anul trecut, un concurs special.

La începutul lui ianuarie, sute de studenți au semnat o petiție pentru urgentarea acestuia. Peste o săptămână, Ministerul Sănătății a anunțat noua sesiune în luna mai.

S-au înscris 962 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie din țară și din Republica Moldova. Pe 14 mai s-au prezentat 928 dintre aceștia, fiind doar 34 de absenți.

Datele sunt publicate de Ministerul Sănătății pe site-ul propriu și pe cel destinat rezidențiatului.

Iar din cei 928 de participanți, 863 au luat cel puțin 60% din cea mai mare notă, condiția pentru a trece examenul. Adică 484 de puncte (nota maximă a fost 807).

Cum sunt doar 628 de posturi la concurs, care se vor alege în ordine descrescătoare a punctajelor obținute de candidați, cei care s-ar putea afla sub linie cer suplimentarea locurilor.

„Vreau Terapie Intensivă sau medicină de urgență”

Astfel, dacă primii 628 de candidați care au luat examenul se vor prezenta, cel puțin 235 de participanți care au luat concursul vor rămâne fără post.

Numărul s-ar putea apropia de 250, pentru că, explică absolvenții, cei din MAI au locuri rezervate în sistemul intern.

Repartiția va începe marți, 23 mai 2023, la ora 11.00, în sala de sport a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie București.

Libertatea a stat de vorbă cu Valentin Perduș, unul dintre absolvenții de Medicină care au promovat examenul.

El dorește o carieră în Terapie Intensivă sau medicină de urgență. 

„Am lucrat pe Terapie Intensivă și în timpul pandemiei de COVID-19. Am trecut prin 10 ani de studii și malaxorul ăsta de examene, puteam să renunț din start”, spune el.

Perduș a făcut UMF Iuliu Hațieganu ca asistent medical în primă fază, apoi a intrat la Universitatea din Oradea. În 2020, povestește că s-a angajat, în pandemie, ca medic cu competențe limitate la Timișoara, pe Terapie Intensivă. 

„Avem criză de medici și de rezidenți, vrem să lucrăm în țară. Iar domnul Rafila vrea să importe medici. Sănătatea oamenilor ține de siguranța națională. Suntem sute de oameni care stăm pe grupuri și încercăm să pistonăm ca Rafila să suplimenteze locurile. Mereu s-au suplimentat locurile în alte sesiuni extraordinare”, susține Perduș.

„Dorim să fim doctori în țara noastră”

Cei care doresc un post de rezident și sunt sub linia roșie au inițiat chiar și o petiție adresată Ministerului Sănătății.

„Legea ne permite și nouă, tuturor celor promovați, să fim încadrați în sistem. Dorim să fim doctori în țara noastră, vă rugăm să ne acordați această șansă. Prin suplimentarea locurilor s-ar acoperi și o parte din deficitul de medici, acest deficit fiind o problemă majoră a țării de câțiva ani”, se arată în textul atașat petiției.

Până la publicarea articolului, peste 800 de persoane semnaseră petiția.

Câteva dintre mesajele lăsate de tinerii absolvenți:

  • „Am promovat examenul de rezidențiat și vreau să lucrez în România! Avem nevoie de medici pentru specialitățile deficitare (medicină de familie, medicină de urgență), care să rămână în sistem la terminarea rezidențiatului!” (Mihai, Pitești)
  • „Am promovat examenul cu procent de 60%, vreau să muncesc în țara mea! Nu ne tratați cu indiferență, avem copii de crescut, este un mare deficit de doctori în România!” (Paul, Alba Iulia)
  • „Am absolvit Medicina Generală. E incorect să stăm acasă, toți vrem să avem posibilitatea să lucrăm în sistemul de sănătate din România” (Marilena, București)

Libertatea l-a contactat și pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și va publica răspunsul acestuia când va fi disponibil.

 
 

Urmărește-ne pe Google News