Potrivit unui studiu din octombrie, cele mai tari zece companii din Europa sunt afaceri din domeniul tehnologiei. Adyen, BioNtech, Delivery Hero, Klarna, Spotify, Ocado, HelloFresh, Takeaway.com, UiPath și Zalando formează o treime din întreaga piață tech. Valoarea acestor zece giganți s-a dublat în 2020.
Numai anul acesta, două milioane de oameni au fost angajați în sectorul tehnologiei informației, ceea ce înseamnă o creștere de 43% față de 2016, potrivit Silicon Anals.
UiPath este o companie înființată de programatorul Daniel Dineș, care creează roboți software. În 2019, potrivit calculelor Forbes, românul care mai deține 20% din companie acum ar avea o avere de 1,4 miliarde de dolari. L-a surclasat astfel pe Ion Țiriac, care ar avea 1,1 miliarde.
IT-ul, sectorul cel mai promițător în pandemie
E o perioadă bună și pentru start-up-uri, care au creat cu 10% mai multe joburi. De altfel, cercetarea arată că 73% dintre joburile din IT de pe piața europeană provin de la 4.900 de start-up-uri.
În plus, aproape 40% din finanțarea start-up-urilor din Europa vine din afara Europei. Și pentru a se dezvolta, aceste companii aflate la început de drum au nevoie de trei ori mai mult capital decât pot strânge de pe piața locală.
În 2015, sectorul de tehnologie se ridica la doar 155 de miliarde de euro, iar acum valoarea lor a crescut rapid – numai anul acesta cu 46%. Practic, 38% din capitalul de pornire al lumii este deținut de start-up-uri din Europa. În 2019, aceste mici afaceri au primit 16% din capitalul de investiții al lumii, în timp ce în 2018, suma se ridica la doar 10%.
Din 2005, Europa a creat 205 companii-unicorn, adică firme evaluate la peste un miliard de dolari.
În ciuda pandemiei, sectorul tech din Europa continuă să se extindă și creează oportunități de angajare. Domeniile cu potențial sunt comerțul online, tehnologia medicală, fintech (tehnologia financiară) și sectorul alimentar, cred specialiștii. Dacă se va menține același trend de creștere, se vor crea alte 3,2 milioane de locuri de muncă în zona tehnologiei până în 2025.
Companiile europene au creșteri numai în acest an de 29 de miliarde de euro, iar așteptările sunt ca până la sfârșitul anului să ajungă la 35 de miliarde.