O bunică și nepotul său merg umăr la umăr, însă doar unul se poate strecura pe trotuar. Acesta reprezintă, de fapt, un petic de 5 centimetri care unește gardul de bordură. Puștiul se deplasează pe bordură ca pe o bârnă.
Suntem pe strada Oituz din Popești-Leordeni. Până în București mai e, nu doar metaforic, o aruncătură de băț. Trotuarul buclucaș, cel de 5 centimetri + 15 centimetri bordură, se află la doar câteva zeci de metri de stația de metrou Dimitrie Leonida, care unește cartierul Berceni de centrul Capitalei și, apoi, de Pipera.
Însă nu e singurul exemplu din zonă.
Upgrade: de la 5 cm la 10 cm
La câteva zeci de metri, o altă stradă perpendiculară, un alt exemplu. Aici, „trotuarul” e mai bogat. Are 10 centimetri. Cu tot cu bordură, se trece de 20 de centimetri.
Practic, nici nu este nevoie de o ruletă să îl măsori. Reporterul Libertatea a cumpărat, de la papetărie, cea mai mică riglă găsită. Una de 20 cm.
„E bătaie de joc”, spune un locuitor din zonă. „OK, să spunem că au construit haotic și nu a mai fost loc de trotuare, fiind străzile prea înguste. De ce mai pui trotuar, atunci? Pentru borduri?”, se întreabă acesta.
Un altul arată că astfel de imagini nu sunt doar pe strada Oituz, ci și pe cele adiacente, cum ar fi Amurgului.
Prima minune, coșurile de gunoi
Acum o săptămână, Libertatea a prezentat o primă „minune” din Popești-Leordeni. În părculețul de lângă centrul localității ilfovene lipite de București, se înghesuiau 20 de coșuri de gunoi în doar 30 de metri.
Dar, ironic, gunoaiele erau oricum lăsate pe bănci. În localitate trăiesc aproximativ 50.000 de oameni, după extinderea imobiliară, conform datelor Europa FM.
Nici atunci, nici acum, Primăria Popești-Leordeni n-a răspuns la solicitarea ziarului.