Cristian Bușoi, europarlamentarul român care ocupă trei funcții ce au legătură, direct sau indirect, cu interesele guvernului din Qatar și care a admis că a călătorit în 2020 pe banii autorităților qatareze la o conferință de la Doha, a semnat în mai 2021 un articol în care apără măsurile luate de regimul de la Doha în domeniul drepturilor muncitorilor.
Bușoi și trei colegi europarlamentari spun în acest text de opinie că, deși e criticat din toate părțile în ceea ce privește drepturile muncitorilor străini, Qatarul a făcut reforme în acest domeniu, reforme care ar putea inspira inclusiv țările din regiune.
Boicotarea Cupei Mondiale nu va fi eficientă „decât pentru a reduce la tăcere speranța unei întregi regiuni”, spune textul.
Articolul a apărut în cotidianul belgian La Libre, iar alături de Bușoi – aflat în capul listei – au mai semnat Elzbieta Katarzyna Lukacijewska (Polonia), José Ramòn Bauzà Dìaz (Spania) și Fulvio Martusciello (Italia), membri ai DARP.
La Libre Belgique, vândut în prezent sub numele La Libre, este un cotidian important. Împreună cu Le Soir, este unul dintre cele mai relevante ziare de limbă franceză din țară și este popular la Bruxelles și în Valonia.
Bușoi: „Qatar își duce crucea”
Ce spun Bușoi și colegii lui?
„Qatar, mai mult decât alte țări din Golf, își duce crucea, chiar dacă uneori e greu, încet dar sigur, pentru că nu are de ales: ce-ar mai putea să ascundă, când toată lumea abia așteaptă să facă un pas greșit în 2022”, spune articolul.
Cei patru europarlamentari mai observă că „de ani de zile, Doha este organizator al celor mai mari evenimente sportive”: 450 de evenimente sportive de renume internațional, din 1993 și până acum.
„Dar Cupa Mondială este cel mai popular eveniment din lume și o treaptă superioară în ceea ce privește presiunea”, spun ei.
Aici, cei patru fac referire la forța de muncă necesară pentru „efortul fenomenal de construcție”.
„Toată lumea știe că petro-monarhiile din Golf au populații extrem de mici și au nevoie de o imigrație economică masivă, așa cum a avut nevoie Europa în perioada postbelică, adesea în condiții dificile”, spune articolul.
„Lucrurile sunt departe de a fi perfecte, dar un embrion inedit de lege a dreptului muncii pare că începe să vadă lumina zilei în regiune”, susțin Bușoi și colegii săi din Parlamentul European.
„Ce altă țară din Golf face același lucru? Niciuna”
Cei patru subliniază apoi o serie de progrese pe care le atribuie autorităților de la Doha în domeniul dreptului muncii.
De câțiva ani, Qatar, care este atacat din toate părțile în ceea ce privește drepturile muncitorilor care lucrează de zece ani la Cupa Mondială, a făcut deja multe.
Europarlamentarii scriu:
„În primul rând, a renunțat la kafala, sistemul medieval de sponsorizare economică a lucrătorilor. În prezent, un birou al Organizației Internaționale a Muncii ajută această țară să instituie și să aplice o nouă legislație privind drepturile lucrătorilor”, spune textul.
„În general, în ultimul deceniu, rata mortalității din Qatar a scăzut, iar acest lucru vizează pe toată lumea, având în vedere că 80% din populația sa este formată din imigranți și provine din țări destul de sărace”, spune textul.
„Acest lucru se datorează faptului că Doha a pus în aplicare programe de sănătate în continuă dezvoltare, dar a contribuit și la îmbunătățirea condițiilor de muncă ale acestor categorii de populație”, susțin semnatarii articolului.
Ei merg mai departe și spun că oficialii din Qatar au anunțat un salariu minim, „iar condițiile de muncă sunt acum condiționate de restricțiile meteorologice, care sunt adesea aspre în această țară”.
Cei patru observă, prin urmare, că modelul Qatarului ar putea fi urmat și de alte țări din regiune.
Ar putea Qatar să dea idei privind adoptarea unei legislații a muncii țărilor vecine care, de asemenea, lansează de mulți ani numeroase proiecte de construcții faraonice?
Cei patru întreabă:
Ei continuă textul lăudând măsurile luate de Qatar în timpul pandemiei de COVID, din nou diferențiind între Qatar și țările din regiune.
„În timpul pandemiei, au fost luate o serie de măsuri suplimentare pentru a proteja lucrătorii, iar o aplicație mobilă tocmai a fost lansată în mai multe limbi pentru a informa lucrătorii și angajatorii cu privire la drepturile și obligațiile lor. Depinde de companiile contractante locale să transmită și ele noua legislație”, spun cei patru.
Ce altă țară din Golf face același lucru? Niciuna.
Bușoi și colegii asigură:
„Boicotarea Cupei Mondiale nu va fi eficientă”
În cele din urmă, cei patru europarlamentari se pronunță ferm împotriva boicotării Cupei Mondiale din Qatar.
„Qatar nu neagă faptele și realitatea trecutului”, dar „a dovedit că încearcă să reconcilieze moștenirea tradițională cu adaptarea la constrângerile internaționale în numele demnității umane”.
Boicotarea Cupei Mondiale nu va fi eficientă, așa cum e cazul multor boicoturi, decât pentru a reduce la tăcere speranța unei întregi regiuni. Prin dialog va fi promovată cauza milioanelor de lucrători din regiune, care au devenit o componentă definitorie a viitorului acestor țări.
Bușoi și colegii lui:
„Am fost pe banii celor din Qatar la o conferință în Doha, în 2020”
Cristian Bușoi ocupă trei funcții ce au legătură, direct sau indirect, cu interesele guvernului din Qatar: este președintele Comisiei de Industrie, Cercetare și Energie a Parlamentului European. (ITRE), membru supleant în Delegația Parlamentului European pentru relații cu Peninsula Arabică (DARP) și președinte care a relansat grupul de prietenie parlamentar UE – Qatar.
Bușoi a recunoscut vineri pentru Libertatea că „am fost pe banii celor din Qatar la o conferință în Doha, în 2020”.
La conferința respectivă s-a aflat și Eva Kaili, fosta vicepreședintă a Parlamentului European, arestată în dosarul de corupție care are legătură cu Qatar.
Întrebat de ziar dacă nu poate fi îngrijorător pentru cetățeni că aleșii lor beneficiază de deplasări pe banii altor state sau companii și apoi tot ei pot decide în favoarea celor care i-au sponsorizat, europarlamentarul PNL a spus că „nu cred că e o problemă, pentru că, dacă aș fi avut ceva de decis în legătură cu Qatar, cred că ar fi fost normal să mă abțin. Dar n-am avut”.
***
Citește și:
- ROMÂNIA ÎN SCANDALUL DIN PARLAMENTUL EUROPEAN. Cristian Bușoi, șeful Comisiei de Industrie și Energie din PE, recunoaște pentru Libertatea că „am fost pe banii celor din Qatar la o conferință în Doha, în 2020”. Eva Kaili a fost și ea
- Bușoi explică prezența la Doha, alături de Eva Kaili, pe banii Qatarului: „Doar am urcat pe scenă și mi-am ținut discursul”
- QATARGATE. Cum și-a șters Eva Kaili contul de Facebook și fotografia de la conferința din Doha la care fusese și eurodeputatul Cristian Bușoi
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!