Ministrul sănătății din Malta, Chris Fearne, a anunțat luni că 70% dintre cetățenii micii țări insulare din Mediterana au fost deja vaccinați cu cel puțin o doză, scrie Reuters.
Potrivit ultimelor statistici, autoritățile au administrat până acum 474.475 de doze. Astfel, 302.955 de cetățeni au primit prima doză, iar 180.243 sunt deja complet imunizați.
Din cei 514.564 de cetățeni ai Maltei, 441.186 sunt eligibili pentru vaccinare, având peste 16 ani.
Rezultatul, potrivit oficialului, este că Malta a devenit astfel prima țară din Uniunea Europeană care a atins imunitatea de grup – momentul în care suficienți cetățeni ai unei țări capătă imunitate, astfel că transmiterea virusului în comunitate este stopată.
Bilanțurile recente par să susțină concluzia oficialilor. În ultimele zile, numărul mediu de cazuri de infectare a fost de trei. Luni, doar două noi cazuri au fost raportate.
Iar campania de imunizare continuă. „Vaccinurile sunt administrate la o rată de unu la fiecare cinci secunde”, a spus ministrul sănătății.
În prezent, vaccinarea este deschisă pentru toți cetățenii de peste 16 ani și Fearne a precizat că și adolescenții de peste 12 ani se vor putea vaccina, după ce autoritățile medicale vor da undă verde în acest sens.
Avantajul UE
Unul dintre motivele succesului campaniei de vaccinare din Malta, au explicat autoritățile, a fost demersul comun de achiziție a vaccinurilor derulat în UE.
O observație interesantă, ținând cont că mai mulți politicieni din UE au susținut contrariul, acuzând într-o primă fază Comisia Europeană pentru livrările lente de vaccinuri.
Maltezii au fost de altă părere însă. Chris Fearne a declarat pentru AFP, acum două săptămâni, că decizia fără precedent a UE de a face o achiziție comună a prevenit competiția care ar fi lăsat probabil Malta pe dinafară.
Imaginați-vă situația în care nu am fi făcut lucrul ăsta împreună. Ar fi existat o cursă între statele membre, astfel că statele mai mari ar fi avut acces la vaccinuri, în vreme ce statele mici ar fi rămas în urmă sau poate nu ar fi avut acces deloc.
Ministrul sănătății din Malta, Chris Fearne:
Dar Malta a mai făcut ceva. A comandat absolut toate dozele de vaccinuri puse la dispoziție prin schema de achiziție comună din UE. În plus, scrie publicația irlandeză The Journal, guvernul maltez a cumpărat și dozele adiționale puse la dispoziție de Comisie.
În acest timp, unele state membre au ales să fie mai precaute, orientându-se, spre exemplu, spre un vaccin mai ieftin precum AstraZeneca, ser care a venit cu mare întârziere și cu țârâita, apoi a generat și probleme de încredere printre cetățeni.
Situația a și generat tensiuni în UE, cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, sugerând că unele țări au „contracte secrete” cu companiile farmaceutice pentru a primi mai multe vaccinuri.
„Malta va primi de trei ori mai multe doze pe cap de locuitor decât Bulgaria până la finalul lui iulie”, a observat Kurz la un summit european în martie.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a respins însă acuzațiile, explicând că statele membre au decis pur și simplu să comande mai multe sau mai puține doze dintr-un anume vaccin, conform cotelor alocate.
Un sistem medical solid și mulți voluntari
Sistemul medical a jucat și el un rol important în vaccinarea rapidă a populației.
Oficialii au explicat că rețeaua de centre medicale comunitare prezente peste tot pe insulă a ajutat la distribuirea și administrarea rapidă a vaccinurilor, scrie TheJournal.mt.
Faptul că insula este mică și puternic urbanizată – mare parte din populație locuind în capitala Valletta, a ajutat, de asemenea, foarte mult campania de imunizare.
Dar importantă a fost și mobilizarea fără precedent a resurselor medicale.
Din luna februarie, spre exemplu, în jur de 80% dintre profesorii și studenții Facultății de Chirurgie Dentară a Universității din Malta au intrat voluntari în campania națională de imunizare.
„Am pregătit un document Google ca să văd ce studenți ar fi interesați să facă voluntariat și în câteva ore, studenții au acoperit deja șase săptămâni de voluntariat”, explica zilele trecute, pentru publicația Times of Malta, decanul facultății.
Dornici să se vaccineze
Nu în ultimul rând, crucială a fost determinarea maltezilor de a merge la centrele de vaccinare, determinare care contrastează cu reticența populațiilor din alte state UE, în special cele din est, inclusiv România.
Un sondaj Eurofound dat publicității la mijlocul acestei luni a arătat că 84% dintre cetățenii Maltei sunt dispuși să se vaccineze, scrie Euronews. Doar țările nordice sau Irlanda au o proporție mai mare din populație dispusă să se vaccineze.
Prin comparație, același sondaj a arătat că doar 59% dintre români și, în mod dramatic, doar 33% dintre bulgari intenționează să se vaccineze.
În aprilie, ministrul maltez al sănătății anunța că 90% dintre cetățenii de peste 60 de ani erau deja vaccinați.
Restricțiile, ridicate cu precauție
În ciuda succesului campaniei de vaccinare, autoritățile au fost deosebit de precaute cu ridicarea restricțiilor.
Restaurantele închise în martie, când numărul noilor cazuri zilnice depășise pragul de 500, au fost deschise abia la începutul lui mai, cu program redus.
Programul lor a fost prelungit luni, în ziua în care au fost ridicate și restricțiile impuse sălilor de fitness și piscinelor.
Autoritățile au anunțat, de asemenea, că obligativitatea purtării măștii de protecție în exterior va fi ridicată abia de la 1 iulie pentru persoanele vaccinate.