- Decizia de a face control doar în secțiile ATI a fost luată ședința de Guvern din 15 noiembrie, la o zi după incendiul din Piatra Neamț, la care au participat premierul Ludovic Orban, ministrul sănătății Nelu Tătaru, ministrul de interne Marcel Vela, șeful DSU Raed Arafat și șeful IGSU Dan Iamandi.
În raportul întocmit de pompieri, Institutul Național “Matei Balș” se numără printre spitalele unde nu funcționau în secția ATI, la data controlului, instalațiile de detecție, semnalizare și alarmare în caz de incendiu.
În regiunea București-Ilfov, 10 spitale se regăsesc în această situație: Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa”, Institutul Național “Matei Balș”, Spitalul Floreasca, Spitalul Colentina, Spitalul pentru copii “Grigore Alexandrescu”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului “Alessandrescu-Rusescu”, Institutul pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu”, Spitalul Clinic Filantropia, Institutul Oncologic și Spitalul “Sf. Pantelimon”.
De asemenea, documentul arată că “Matei Balș” se numără și printre spitalele care nu au autorizație de securitate la incendiu, 18 unități sanitare din zona București-Ilfov fiind în această situație.
Apare alt pavilion cu probleme
Numai că raportul, înaintat în decembrie sub semnătura lui Raed Arafat către Nelu Tătaru, ministrul Sănătății din acel moment, nu spune că problema lipsei autorizației era la pavilionul V, ci la “Corpul C10 cu UPU pavilion 4 gardă”. Pavilionul V nu apare în raport pentru că nu era secție ATI.
Conform raportului pe care ziarul îl publică integral, principalele deficiențe constatate au fost:
- funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu;
- lipsa dotărilor privind detecția, semnalizarea și stingerea incendiilor;
- neasigurarea mentenanței la instalațiile de detectare, semnalizare, alarmare împotriva incendiilor, precum și la instalațiile de stingere a incendiilor;
- neverificarea periodică a instalațiilor electrice cu personal atestat;
- neasigurarea condițiilor de evacuare în caz de urgență;
- neasigurarea verificării periodice a mijloacelor de apărare tehnice împotriva incendiilor ș.a.
Mai bine de jumătate dintre spitale nu au autorizație de securitate la incendiu
Nota-raport are 15 pagini și a fost rezultatul controalelor derulate în spitale, după incendiul de la Piatra-Neamț, de către inspectoratele pentru situații de urgență din toate județele țării.
Conform raportului au fost efectuate 292 controale la secțiile ATI din spitale, fiind constatate 1921 de probleme, dintre care doar 138 au fost remediate.
La 16 noiembrie, potrivit aceluiași document, existau 302 clădiri care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu, dintre cele 553 de unități sanitare cu paturi, publice și private, adică mai bine de jumătate funcționau cu încălcarea legii.
Cluj, campion la numărul secțiilor ATI care funcționează fără autorizație de securitate la incendii
Raportul IGSU prezintă, defalcat pe județe, și numărul unităților sanitare din fiecare zonă a țării care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.
Conform documentului, campionul neregulilor în acest sens nu este Bucureștiul, ci Clujul, care are 21 de spitale neautorizate, între care se numără și: Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.
Tot Clujul stă prost și la capitolul privind asigurarea evacuării în caz de urgență. Potrivit raportului, spitalele din Cluj cu probleme în acest sens sunt: Institutul Oncologic, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Institutul Inimii “Nicolae Stăncioiu”, Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii – Clinica Pediatrie II și Clinica Pediatrie I, mai multe secții ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, Clinica Dermavision, Spitalul “Regina Maria”, Tvm Med Serv SRL etc.
Raportul întocmit de pompieri către Ministerul Sănătății pe 15 decembrie 2020:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro