„Nu există învingători” într-un război îndelungat, ci „o devastare totală pentru ambele părţi şi generaţii pierdute”, a avertizat generalul Sir Roly Walker într-o conferință la Londra. Războiul din Ucraina „nu merge bine pentru nimeni”, a adăugat el.

Cu toate acestea, noul șef al armatei britanice a subliniat că liderul rus Vladimir Putin trebuie să eşueze, pentru că altfel  NATO – adevărata ţintă a agresiunii sale – ar fi în pericol. „Abia a început în Ucraina, aşa că trebuie să eşueze în Ucraina, altfel unde va merge mai departe?”, a întrebat el retoric în faţa unui public format din personal militar, directori din industria militară şi experţi în domeniul apărării.

Întrebat cum crede că va continua invazia rusă la scară largă în Ucraina şi când s-ar putea încheia aceasta, generalul britanic a răspuns: „Dacă vor continua la fel, probabil că ruşilor le va lua cinci ani să-şi atingă obiectivul lor minim, de patru oblasturi (regiuni ucrainene – n.r.)”. El s-a referit la regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie pe care Putin pretinde că le-a anexat la Rusia. Toate aceste regiuni se află doar parţial sub ocupația Rusiei după mai bine de doi ani şi jumătate de lupte soldate cu peste o jumătate de milion de morți, notează Sky News.

Prezentând costul unui astfel de obiectiv, comandantul britanic a declarat: „La rata actuală de uzură, pentru a atinge acest obiectiv, i-ar plasa probabil mult mai sus de 1,5 milioane de oameni – victime (morţi şi răniţi) -, şi nenumărate miliarde (de euro – n.r.) de echipamente pierdute”.

„Deci, marele «dacă» este dacă forţele armate ucrainene pot păstra, pot susţine apărarea pe care o au”, a subliniat el.

În ceea ce priveşte modul în care se desfăşoară conflictul, generalul Sir Walker a spus: „Cred că dilema este pentru regimul rus. Rusia trebuie să aibă mai multe motive de îngrijorare decât să piardă 1,5-1,8 milioane de oameni pentru o felie din Ucraina, având în vedere modul în care merge lumea”.

Pe de altă parte, noul șef al armatei britanice le-a transmis soldaţilor săi că trebuie să fie pregătiţi în trei ani de apărare în fața unei „axe a tulburărilor” formată din Rusia, China, Iran şi Coreea de Nord. El a prezis că, indiferent dacă va câştiga sau va pierde, Rusia va ieşi din invazia sa din Ucraina „foarte, foarte periculoasă, dorind să se răzbune” pe ţări precum Marea Britanie, care au susţinut țara agresată.

Rezultate BAC toamnă 2024. Notele, publicate pe edu.ro.

Urmărește-ne pe Google News