Tatiana Onisei, șeful Compartimentului Notificări din cadrul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA, confirmă că avem cu toții o problemă din cauza ”miracolelor” care se vând pe internet.
Autoritățile ignoră de opt ani un proiect de lege. E deja depășit
“Suntem într-o zonă gri, deoarece nu este reglementat clar cine în România trebuie să supravegheze site-urile care vând suplimente alimentare. Potrivit Regulamentului UE 625/ 2017, site-urile au intrat în vizorul autorităților din 19 decembrie 2019”, a precizat, pentru Libertatea, Tatiana Onisei.
Ea critică autoritățile statului: “Din 2017, am avut doi ani să ne punem la punct, dar, din păcate, nu a fost, probabil, prioritate pentru parlamentarii noștri. Este în Parlament un proiect de lege de suplimente alimentare, o prostie de proiect, pot să mă exprim oricând, fără să-mi pară rău că spun asta. E din 2012 și este complet neactualizat cu nimic din ceea ce ar trebui să conțină. Am oferit informații și noi, și cei de la ANSVSA, chiar și ANPC a făcut amendamente”.
Din reclame din ziare sau de pe internet, românii află că pot cumpăra, tot de pe internet, pastile care tratează cancerul, care te vindecă miraculos de artroză, adevărate forme moderne de ”Ridică-te, Lazăre și mergi!”.
“Cunosc locurile neacoperite de lege și exact acolo acționează”
“Domnul Buicu (Corneliu-Florin Buicu – n.r.), președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, refuză orice chestie, știe el mai bine tot”, spune Onisei, criticând Parlamentul.
”Proiectul de lege este acum la Comisia de Agricultură, unde a fost un pic oprit, ca să ne clarificăm, totuși, cine ce vrea. Pentru că din 2012 până în 2020 au trecut opt ani, s-au schimbat lucrurile și contextul. Cei care fac ilegalități cunosc care sunt locurile neacoperite de lege și exact acolo acționează. Sunt mai abili decât autoritățile. Nu există o solidaritate între toate autoritățile române și nu încercăm, așa, cu mijloacele noastre reduse, să stopăm fenomenul”, susține Tatiana Onisei.
Am comunicat la UE că 50-60% dintre site-urile verificate fac comerț ilegal.
Tatiana Onisei, IBA:
“Autoritățile nu-s pregătite pentru controlul comerțului pe internet, deși Comisia Europeană a dat niște fonduri pentru ca să fie instruiți niște oameni, care să învețe să caute pe site-uri. Nu suntem bine dotați. Marea problemă este: comerciantul vinde în românește și în România, dar produsul este făcut în Slovenia, și administratorul de site e în Germania. Cum acționăm în cazul ăsta?”, s-a întrebat reprezentanta IBA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro