„Aseară, la Paris, România a fost admisă pe lista oficială a statelor libere de pesta porcină clasică. Joi, vom primi diploma de certificare, în plenul World Organization for Animal Health (OIE). Astfel, după mai bine de 10 ani, a fost înlăturată principala barieră privind exportul de carne de porc din România! Având în vedere că în scurt timp devine operabil şi programul ‘Carne de porc din fermele româneşti, ţara noastră are toate şansele să revină în forţă pe pieţele internaţionale, după ce ani la rând importurile la acest produs au fost de 10 ori mai mari decât exporturile. State precum Japonia, SUA, Canada sau Mexic şi-au manifestat deja intenţia de a începe negocierile bilaterale. Este o realizare uriaşă şi apreciez efortul depus de Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA, care a pledat cauza României în faţa forului internaţional, a scris Liviu Dragnea pe pagina sa de Facebook.

Anul acesta, în luna martie, s-a depistat un focar de pestă porcină africană la granița României. Atunci, autoritățile din Vaslui au fost în alertă.

După apariția acelor focare la graniță, Guvernul a luat măsuri pentru prevenirea apariției pestei porcine în România.

În România nu mai există pestă porcină. Ce este pesta porcină

În momentul de față nu există un vaccin sau tratament pentru infecțiile cu pestă porcină africană (PPA). Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și controlul potrivit a posibilelor focare de infecție-raportare, carantină strictă, eradicarea animalelor susceptibile.

Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale, sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lațuri care conțin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpușe (Ornithodoros) care s-au hrănit din animale infectate, sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Virusul PPA supraviețuiește timp de 6-10 zile în materialele fecale a animalelor infectate, până la 3-6 luni în produsele din carne de porc netratate termic și mai mulți ani în carnea de porc congelată.

Boala, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine, are o perioadă de incubație de 3-15 zile în mod obișnuit, sau de 3-4 zile în formă să acută. Este o boală foarte infecțioasă, afectând porcinele de toate vârstele și sexele. Una dintre problemele legate de depistarea bolii este că nu există un semn specific care să indice prezența bolii-chiar și mortalitatea ridicată a animalelor reprezintă doar un indiciu că e vorba de pestă porcină-clasică sau africană, potrivit agrobroker.ro.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News