Vaccinarea copiilor din această categorie de vârstă va începe miercuri, 26 ianuarie, în România. Dozele de vaccin vor ajunge în țara noastră cu o zi înainte.

„Toate cele 114.000 de doze vor ajunge în România pe 25 ianuarie și vor fi distribuite către centrele regionale de depozitare, ulterior către direcțiile de sănătate publică astfel încât să fie disponibile pe 26 ianuarie dimineața în cabinetele de vaccinare”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, într-o conferință de presă, de joi, 20 ianuarie.

Tot atunci, Gheorgiță preciza că la nivel național erau active în acel moment 220 de cabinete de vaccinare pediatrică, la care se adaugă 21 de cabinete inactive care pot fi activate în funcție de nevoi.

Cum decurge vaccinarea copiilor de 5 – 11 ani în alte state europene

Mai multe state europene au început în luna decembrie vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

În Franța, agenția națională de sănătate publică a anunțat că până miercuri, 19 decembrie, erau vaccinați anti-COVID cu o doză 1,8% din cei aproximativ 5,8 milioane de copii eligibili cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, în timp ce 0,4% dintre aceștia îndepliniseră schema completă de imunizare, potrivit France 24. În același timp, ministerul francez al sănătății a transmis că aproximativ 175.000 de copii sunt vaccinați, ceea ce reprezintă 3%.

Autoritățile italiene au anunțat că 26% dintre cei 3,6 milioane de copii cu vârste între 5 și 11 ani au primit o doză de ser anti-COVID și 6,45% au fost vaccinați cu ambele doze.

În Spania, până marți, 18 ianuarie, fuseseră vaccinați 45% din cei 3,4 milioane de copii din această categorie de vârstă. La nivel regional, în regatul iberic, Galicia este provincia care conduce în clasamentul vaccinării copiilor, peste 80% dintre cei cu vârste de 5 – 11 ani primind până acum o doză de ser împotriva coronavirusului.

Portugalia a vaccinat jumătate dintre cei peste 600.000 de copii eligibili.

Iar în Germania, rata de vaccinare cu o doză în rândul acestei categorii este de peste 15%, în timp ce 6,5% dintre copii au îndeplinit schema completă de imunizare.

În Irlanda, autoritățile anunță că în două săptămâni de când a început imunizarea copiilor, peste 10% dintre cei 480.000 de minori eligibili au fost vaccinați.

Copiii mai mici de 12 ani sunt vaccinați anti-COVID și în Israel și SUA.

Ce spun specialiștii americani despre reacțiile post-vaccinare la copii

La finalul lunii decembrie, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au publicat date referitoare la reacțiile adverse apărute după vaccinarea copiilor. În acel moment, peste opt milioane de doze de vaccin Pfizer fuseseră administrate copiilor americani cu vârste între 5 și 11 ani, potrivit New York Times.

Până la data de 19 decembrie, la aproximativ șase săptămâni de la începutul campaniei de imunizare a copiilor din SUA, CDC a primit foarte puține rapoarte în legătură cu probleme grave post-vaccinare. Agenția a evaluat datele transmise medici și cetățeni, precum și răspunsurile din cadrul unor sondaje oferite părinții sau tutorii a aproximativ 43.000 de copii din această grupă de vârstă.

Cei mai mulți dintre copii au raportat durere la locul injectării, oboseală sau dureri de cap, mai ales după a doua doză. Aproximativ 13% dintre cei chestionați au declarat că au avut febră după rapel.

Rapoartele despre apariția miocarditei, o inflamație a mușchiului inimii care a fost asociată în cazuri rare cu vaccinurile împotriva coronavirusului, au fost rare. Potrivit CDC, au existat 11 cazuri verificate raporate de medici, producători de vaccinuri sau alte persoane. Dintre acestea, șapte copii și-au revenit și patru erau în stare de recuperare la momentul raportării.

CDC a menționat și două decese, la fete de 5 și 6 ani, caere sufereau de boli cronice și aveau o stare de sănătate „fragilă” înainte de vaccinare. „La evaluarea inițială, nu s-au găsit date care să sugereze o asociere cauzală între deces și vaccinare”, au transmis reprezentanții CDC.

Copiii din categoria 5 – 11 ani sunt vaccinați cu două doze de câte 10 micrograme din serul Pfizer, care se administează la un interval de 21 de zile.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News