Sarbu a decis sa demareze demersurile pentru modificarea legii privind fondul cinegetic si protectia vanatului, astfel incat vanatoarea cu arcul si soimii sa devina legala. Ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, s-a speriat probabil de armele de foc dupa accidentul suferit in decembrie. De aceea el propune diversificarea metodelor de vanatoare cu mijloace mai putin susceptibile de autoaccidentare: arcul si soimul.
Vanatoarea cu arcul si soimii presupune schimbari ale regimului de vanatoare, intrucat necesita conditii deosebite, dar si o sportivitate mult mai mare, pentru ca vanarea animalului este mult mai dificila. in document se va specifica faptul ca vanatorul cu arcul trebuie sa se apropie la o distanta de aproximativ 25 de metri de animal si sa aiba camp deschis pentru tragere.
Participantii la consiliu au prezentat noile tendinte de vanatoare din tarile occidentale, care vizeaza intoarcerea intr-o masura tot mai mare la metodele traditionale.
in Romania cel mai cunoscut este soimul calator (Falco Peregrinus). Zborul sau este uimitor de rapid, cu miscari surprinzatoare, neasteptate. Ochiul pasarii distinge prada de la peste 10 km. soimul este prezent in tara noastra aproape tot anul, iar cand pamantul se acopera cu un strat gros de zapada si cand gerurile naprasnice fac ca prada sa devina rara, el migreaza spre sud, spre tari cu temperatura mai calda.
Principala victima a soimului este porumbelul, iar vanatorile cu soimi se axeaza aproape exclusiv pe capturarea pasarilor mici. soimul nu prinde porumbeii din curtile columbofililor. ii trebuie spatiu deschis pentru atac. El simuleaza initial un atac catre porumbei, care speriati de moarte se ridica rapid. soimul calator se arunca cu viteza de 300 km/h asupra prazii. Majoritatea rapitoarelor de zi isi prind si isi omoara singure prada.
in trecut se folosea la vanatoare, mai precis pe vremea lui stefan cel Mare, o metoda abandonata pe la jumatatea secolului al XIX-lea.
in prezent, vanatoarea cu soimi e frecventa in zona tarilor arabe, dar si in Europa, in state precum Spania, Franta, Anglia, tarile scandinave, Germania.
in ceea ce priveste vanatoarea cu arcul, in tara noastra se vor putea vana cerbi lopatari si caprioare, asa cum se practica in prezent in Ungaria si in Italia.