Natalia Kliueva a început să își caute un loc de muncă la Moscova în februarie – chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina și de valul de sancțiuni impuse de Occident, în semn de răspuns.

Trei luni mai târziu, femeia de 46 de ani a constatat că cei 20 de ani de experiență în vânzări, la nivel înalt, înseamnă prea puțin într-o lume corporatistă transformată de război.

„Nu există cerere. Ca să fiu sinceră, sunt îngrozită”, a declarat Kliueva pentru Financial Times. Ea a observat că afacerile din Rusia sunt „înghețate”, în condițiile în care firmele occidentale au dispărut din țară.

„Am doi copii, am credite neplătite, am lucrări de construcție neterminate… și stau acasă, gătesc borș ca o fraieră”, a spus ea.

Experiența lui Kliueva pe piața muncii din Moscova ilustrează felul în care sancțiunile și embargourile comerciale occidentale își fac simțite efectele încet-încet în economia rusă – închizând magazine și blocând lanțurile de aprovizionare – în ciuda eforturilor lui Vladimir Putin de a proteja țara de efectele războiului din Ucraina.

Lucrurile încep să se schimbe

Într-o țară în care mare parte a lucrătorilor sunt angajați de stat, iar guvernul a aprobat recent majorări ale pensiilor și salariului minim, majoritatea rușilor nu s-au confruntat cu schimbări dramatice în viața de zi cu zi.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

În plus, veniturile solide din exporturile de petrol și gaze au oferit Kremlinului banii necesari pentru a ajuta sectorul privat, care a reușit deocamdată să evite concedierea angajaților și să apeleze la metode precum șomajul tehnic.

Deocamdată, șomajul a rămas la aproximativ 4%, o cifră sub vârful înregistrat în timpul pandemiei. Iar inflația, care a atins 17,8% în aprilie, maxim al ultimelor două decenii, a început și ea să încetinească.

„Prețurile la produsele alimentare au crescut, da, dar în general nu s-au schimbat prea multe”, a declarat Tatiana Mihailova, o economistă care locuiește în capitală. Dacă nu deschizi televizorul, „poți avea impresia că nu se întâmplă absolut nimic”, a spus ea, adăugând că acest lucru face ca situația să pară „absurdă”. 

Cu toate acestea, mai mulți indicatori oferă un semn al schimbărilor care încep să apară.

Unul dintre indicatori este cel al posturilor vacante, scrie Financial Times. Deși cifrele privind șomajul au rămas în general stabile, platforma de recrutare online HeadHunter a constatat că numărul de locuri de muncă anunțate a scăzut cu 28% în aprilie, comparativ cu februarie, luna anterioară războiului.

Anunțurile de locuri de muncă în marketing, relații publice, resurse umane, management și bănci au scăzut cu 40-55%.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

„Există mulți oameni foarte calificați pe piață în acest moment. Concurența pentru un post este peste așteptări”, a explicat Kliueva.

Economiștii prezic o luptă mai dură pentru locurile de muncă. Numărul persoanelor aflate în șomaj tehnic a crescut de la 44.000 la începutul lunii martie la 138.000 la jumătatea lunii mai, potrivit oficialilor, iar numărul angajaților care sunt nevoiți să lucreze în regim part-time a crescut și el.

„Aproape totul era închis”

Schimbarea este mai vizibilă în cartierele comerciale și mallurile din Rusia. În Moscova, magazinele care vând produse străine ocupă aproximativ 40% din spațiul comercial din malluri, potrivit firmei de consultanță imobiliară comercială ILM.

Multe dintre aceste magazine sunt închise după ce mărcile respective au tăiat legăturile cu Rusia. În total, 15-20% din magazinele din mallurile din Moscova sunt acum închise, potrivit Knight Frank Rusia.

Până la sfârșitul anului, în jur de 20% din toate spațiile de birouri din Moscova ar putea fi, de asemenea, evacuate, potrivit ILM, în principal din cauza plecării acestor firme occidentale.

Efectele nu sunt atât de evidente în întreaga țară. Mara Kanakina, o stilistă din Volgograd, un oraș din sudul Rusiei, a declarat că a fost șocată când a vizitat Moscova săptămâna trecută.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

„M-am plimbat pe aleea Stoleșnikov”, a spus Kanakina, referindu-se la una dintre străzile centrale ale capitalei, „și aproape totul era închis”.

În calitate de antreprenoare independentă, Kanakina a fost, de asemenea, afectată de penuria de articole sau consumabile importate.

Ea procura haine și accesorii de la creatori de modă străini și de la mărci occidentale pentru clienți din întreaga Rusie. Dar în ziua invaziei, „toată Europa s-a închis”. Furnizorii au încetat să mai facă afaceri cu clienții ruși. Visa și Mastercard au părăsit țara, ceea ce înseamnă că nu a putut face tranzacții internaționale cu cardul. Iar logistica pentru livrare s-a prăbușit și ea.

„M-am lovit atât de mult cu capul de perete încât am făcut o gaură în el”, a spus ea.

Acum, ea se bazează pe intermediari din țări precum Georgia și Kazahstan pentru a comanda și a primi articole occidentale și se autointitulează „zâna sancțiunilor”. „Știu că pot pune mâna pe orice”, a spus ea, „dar va fi nevoie de timp și răbdare” pentru a aranja noua logistică.

Importurile s-au prăbușit. Consumul și activitatea economică încep să scadă

Lipsa bunurilor importate schimbă și alte obiceiuri de consum. Vinul importat reprezenta 40% din piața rusă în 2021, adică 370 de milioane de litri. Rafturile cu sticle par acum mai goale, a spus Mihailova.

Iar după ce liderii pieței de smartphone-uri, Samsung și Apple, au tăiat legăturile cu Rusia, importurile au scăzut. În schimb, firma de analiză GS Group spune că importurile de telefoane de tip vechi au crescut cu 43% în primul trimestru.

Este neclar deocamdată cât de mult au scăzut importurile, deoarece autoritățile ruse nu mai publică cifre.

Dar folosind date de la 20 dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Rusiei, economiștii de la Institutul de Finanțe Internaționale au estimat că importurile din aprilie au scăzut cu 50% față de aceeași lună a anului trecut, scrie Financial Times.

Datele privind colectarea TVA pentru bunurile interne arată, la rândul lor, gradul în care consumul și activitatea economică încep să scadă. Potrivit Ministerului de Finanțe, încasările din TVA au scăzut cu 54% în aprilie, comparativ cu anul precedent.

„Acestea sunt doar primele schimbări, minore”, a declarat Mihailova. Economiștii se așteaptă la vremuri turbulente, inclusiv la o contracție a PIB-ului de până la 10%, iar rata șomajului s-ar putea dubla până în toamnă.

Acest lucru ar putea afecta cheltuielile discreționare ale rușilor, precum cele pentru vacanțe. Potrivit datelor furnizate de platforma de recrutare SuperJob, 35% dintre ruși spun că nu își permit să își ia o vacanță de o săptămână în acest an, față de 30% anul trecut. 

O altă persoană care se confruntă cu o piață a muncii incertă este Maria Barabanova. Experta în marketing din Moscova coordona vânzările din Rusia pentru o firmă germană care produce tehnologie în domeniul cosmeticii.

Dar de la începutul lunii mai, femeia de 37 de ani își caută un nou loc de muncă – pentru că produsele cu pricina nu mai există în țară.

„Nu mai există importuri, din păcate”, a spus ea. „Expozițiile noastre de la Moscova au fost anulate. Nu există echipamente pe care să le putem expune”, a explicat, simplu, femeia.

Embargoul petrolier parțial reduce veniturile Rusiei

O nouă lovitură pentru finanțele Rusiei a venit de la Consiliul European, care a ajuns în cele din urmă la un acord pentru interzicerea parțială a importurilor de petrol rusesc – cea mai dură sancțiune economică pe care Moscova a primit-o pentru războiul din Ucraina.

Acordul, atins luni seară târziu, interzice importurile de petrol rusesc care sosesc pe cale maritimă. Reducerea, care va fi pusă în aplicare progresiv, până la sfârşitul anului, „acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război” şi pune o „presiune maximă” asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiul, a scris pe Twitter Charles Michel.

Pentru Kremlin, costul va fi de miliarde de dolari pe an, estimează New York Times.

Liderii UE au reușit in extremis să bifeze acest acord după ce au acordat excepții Ungariei, o țară fără ieșire la mare, care este puternic dependentă de petrolul rusesc și care a blocat negocierile timp de săptămâni.

Astfel, importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi exceptate într-o primă etapă de la embargo. Urmează să aibă loc negocieri „cât mai curând posibil” pentru a se pune capăt restului importurilor de petrol din Rusia, potrivit Palatului Elysée.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI