Primarul orașului, London Breed, a anunțat marți după-amiază că, deși nu au existat până acum cazuri confirmate de COVID-19 în San Francisco, orașul trebuie pregătit în cazul în care virusul își va face apariția în zonă.
„Bilanțul global se schimbă rapid și trebuie să intensificăm pregătirile”, a spus Breed într-un comunicat. „Vedem că virusul se răspândește în noi părți ale lumii în fiecare zi și suntem obligați să luăm măsurile necesare pentru a proteja locuitorii de posibile infectări”, a spus primarul din San Francisco.
Starea de urgență va permite autorităților orașului să urmeze planul de urgență, redirecționând angajații și resursele în cazul unui focar. Chira dacă nu au fost confirmate cazuri în San Francisco până în prezent, trei persoane au fost tratate la spitalele locale pentru COVID-19, potrivit ziarului The Chronicle. Marți, oficialii cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au avertizat că un focar de coronavirus în Statele Unite este inevitabil.
San Francisco nu este singurul oraș din California care a utilizat această strategie pentru a combate virusul. La începutul acestei luni, San Diego a declarat „starea de sănătate publică și situații de urgență locală”, decizie în care vor redirecționa fondurile de stat și locale în cazul unui focar.
Apropierea orașului San Francisco de China și volumul mare al călătoriilor între cele două zone au fost factori hotărâtori în declararea stării de urgență.
Lucrătorii tehnici din zonă au fost deja afectați de temerile de răspândire a virusului. Firma de capital de risc din Silicon Valley, Andreessen Horowitz, a solicitat vizitatorilor să evite strângerile de mână din cauza focarului de coronavirus, iar alte companii tech iau măsuri prin oprirea călătoriilor de afaceri în China, conform Recode.
Facebook a anulat o conferință anuală de marketing care trebuia să se desfășoare în perioada 9-12 martie la Moscone Center, un spațiu popular al districtului SOMA. La eveniment erau așteptaț aproape 5.000 de oameni în San Francisco.
Dacă îngrijorarea publică în legătură cu epidemia continuă să crească, pot apărea întrebări cu privire la cel mai mare eveniment Facebook al anului, conferința sa anuală pentru dezvoltatori F8, care are loc în mai, după cum raportează BusinessInsider.
Iar Conferința RSA, unul dintre cele mai mari evenimente anuale de securitate cibernetică, a rămas fără 14 sponsori și expozanți, care se retrag din cauza problemelor legate de coronavirus. Verizon, AT&T și IBM au decis și ele să nu mai vină la acest eveniment, care era de așteptat să atragă mai mult de 40.000 de oameni în San Francisco. Acea conferință a început deja și va avea loc până pe 28 februarie, tot la Moscone Center din oraș.
Unii proprietari de afaceri din Chinatown au înregistrat o scădere de 50% a afacerilor din cauza temerilor expunerii la coronavirus, pe care mulți asiatici din oraș le interpretează ca rasiste, informează ABC 7 News. Un comerciant a declarat pentru NBC Bay Area că afacerea lui pierde aproximativ 500 – 800 dolari pe zi.
Pentru a încuraja turiștii și localnicii să continue să patroneze întreprinderile din Chinatown, chiar Nancy Pelosi, președinte al Camerei Reprezentanților a SUA, al treilea om în stat, a vizitat cartierul luni, oprindu-se la Golden Gate Fortune Cookie Factory și la un restaurant.
Primul caz de coronavirus din România a fost înregistrat în județul Gorj. Bărbatul a fost adus, la ora 7:15, la București, la spitalul Matei Balș.
Un al doilea italian care l-a însoţit în România pe bărbatul de 71 de ani infectat are şi el coronavirus.
La sate, veştile legate de coronavirus nu fac aceeaşi impresie ca la oraş. Oamenii îşi fac cruce şi se pun la dispoziţia lui Dumnezeu, care „ne fereşte, ne fereşte, până când ne nimereşte”.