Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

  • Am avut mai multe discuții în aceste zile cu premierul și cu Guvernul despre prioritățile noastre și despre investițiile care trebuie începute. Am discutat astfel despre investiții în spitale, dotarea spitalelor pentru a oferi condiții mult mai bune în spitalele noastre. Am discutat despre crearea de noi locuri de muncă, mai ales pentru românii afectați de pandemie. Am discutat despre școlile din România, dar și despre școli sigure și sănătoase.
  • Am discutat mult și despre proiecte pentru un mediu curat. Azi am avut o întâlnire mai specială și voi insista pe acest lucru. O întâlnire privind școli sigure și sănătoase în România. Discuțiile de azi au vizat autorizațiile de securitate la incendiu, autorizațiile sanitare, vulnerabilitățile seismice, dar și prioritățile de consolidare a fondului de construit care deservește sistemul de Educație.
  • Adevărul este și este un adevăr trist că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau verificate în ultimul deceniu. Peste 40% dintre clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.
  • Azi am discutat nu atât despre probleme pentru că ele sunt cunoscute, am discutat despre soluții. Ne dorim să găsim soluții și să facem pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim.
  • Am agreat exemplul ca prin alocările viitoare, atât din fonduri naționale, cât și din fonduri europene, zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate pentru noi toți. În planul național de redresare și reziliență vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în unitățile de învățământ.
  • Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea, amenajarea și modernizarea unitățile de învățământ. Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. Lucrurile sunt de multe ori prea birocratizate, de aceea ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm și să eficientizăm întregul proces.
  • Vreau să atrag atenția că cifrele din ultima săptămână privind evoluția pandemiei de Covid-19 sunt îngrijorătoare. tendința de creștere este evidentă și din toate părțile ni se spune că presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă este tot mai mare.
  • Haideți să nu irosim ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare. Campania merge foarte bine, până acum s-au vaccinat peste 1 milion de români, iar numărul de doze administrate crește de la o zi la alta. Numărul de centre de vaccinare crește de la o săptămână la alta, astfel încât până în vară să avem un nivel foarte bun de vaccinare al populației. Până atunci să avem grijă să nu ne înecăm la mal.
  • Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână din cauza numărului relativ mare de îmbolnăviri și restricțiile care sunt în vigoare vor fi păstrate, iar circulația pe timp de noapte care este restricționată acum de la ora 23 va fi restricționată mai devreme, probabil începând de la orele 22:00. Nu avem în vedere un lockdown de Paști.

Președintele va susține o declarație de presă la ora 17:10 la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Șeful statului a convocat, marți, două ședințe la Palatul Cotroceni. Prima a început la ora 15:00 și avut ca subiect siguranța publică în unitățile de învățământ.

La ședință au participat miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, precum şi ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Attila Cseke, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

A doua întâlnire de lucru este programată la ora 17:30, cu liderul grupului parlamentar al minorităților naționale, Varujan Pambuccian, și deputatul Ovidiu Ganț pe tema minorităților naționale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News