Cuprins:
Zborul celui mai bogat om din lume în spațiu poate fi urmărit aici:
UPDATE ora 16.35: Miliardarul Jeff Bezos a fost primit cu aplauze în momentul în care a coborât din rachetă. Cei patru sunt încântați și au declarat că a fost o zi fantastică.
„Este cea mai bună zi din viața mea”, a spus Jeff Bezos, când a aterizat în siguranță pe Pământ. Alături de miliardarul Jeff Bezos au mai fost fratele său Mark, femeia aviatoarea Wally Funk în vârstă de 82 de ani şi un student olandez în vârstă de 18 ani, Oliver Daemen, primul client plătitor la bordul navei.
UPDATE ora 16.21: La aproape zece minute după lansare racheta New Shepard a aterizat fără probleme în locul din care fost lansată.
UPDATE ora 16.13: Racheta New Shepard cu Jeff Bezos și alți trei astronauți la bord, a fost lansată la 16.13.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 6Călătoria este programată să dureze circa 11 minute, vehiculul urmând să ajungă la o altitudine de circa 100 de kilometri.
Capsula se va desprinde de rachetă și își va continua traiectoria, petrecând doar 3 minute în spațiu, conform Business Insider.
Apoi, vehiculul cu pasageri va reveni cu viteză spre Pământ, căderea fiind atenuată de trei parașute.
Pasagerii vor fi recuperați de la baza din Texas de o echipă care îi așteaptă.
Racheta propulsoare a capsulei va ateriza separat, urmând să fie folosită în altă misiune.
Cât de riscantă e misiunea?
Capsula companiei Blue Origin a fost testată până acum de 15 ori fără oameni la bord și nu a avut nici un accident, notează CNN.
Totuși, zborul nu este lipsit de riscuri, deși racheta va ajunge doar până la limita spațiului.
Temperaturile exterioare vor fi foarte mari, iar forțele care vor acționa asupra pasagerilor vor fi de 4,5G. La viteza de 3.700 de kilometri pe oră și la asemenea altitudine, orice eroare poate deveni fatală.
Capsula va fi presurizată, așa încât pasagerii nu vor avea nevoie de costume speciale, iar în caz de depresurizare, vor avea acces la măști de oxigen. De asemenea, capsula are un sistem de catapultare, în caz că racheta New Shepard întâmpină probleme.
Există, de asemenea, sisteme de rezervă pentru aterizarea în siguranță a capsulei, în caz că parașutele nu se deschid.
Cine face parte din echipaj
Bezos, care a fondat compania de turism spațial Blue Origin în anul 2000, va lua parte la prima misiune cu oameni la bord alături de fratele său, Mark.
Din echipaj mai face parte Oliver Daemen, de 18 ani, care va deveni astfel cea mai tânără persoană care zboară în spațiu. El a luat locul unui misterios personaj care a plătit la o licitație 28 de milioane de dolari pentru un bilet, dar s-a retras în ultimul moment și va lua parte la o viitoare misiune.
Tot la bordul New Shepard se va afla și cea mai vârstnică femeie care a zburat vreodată în spațiu. Este vorba despre Wally Funk, 82 de ani, care a fost, de-a lungul vieții, pilot. În anii 60, Wally a participat la programul „Mercury 13” – un echipaj de femei care a trecut prin aceleași teste ca astronauții bărbați care au ajuns pe Lună, dar care nu au avut niciodată șansa de a zbura în spațiu.
Astăzi, când Jeff Bezos decolează către spațiu, se împlinesc 52 de ani de la prima aselenizare a unui echipaj uman – misiunea Apollo 11.
Petiție să nu mai fie primit înapoi
Pe platforma change.org a fost inițiată o petiție online prin care semnatarii cer ca lui Jeff Bezos „să nu i se mai permită să se întoarcă din spațiu”.
„Miliardarii nu ar trebui să existe… nici pe Pământ, nici în spațiu. Însă dacă e să alegem cel mai mic rău, atunci, să rămână în spațiu”, notează inițiatorul campaniei.
Până în ziua zborului lui Bezos, cel mai bogat om din lume, la bordul Blue Origin, peste 163.000 de persoane au semnat petiția.
Duelul miliardarilor în cursa spațială
Richard Branson i-a luat fața lui Jeff Bezos, zburând primul până la limita atmosferei terestre cu Unity, nava construită de compania sa de turism spațial, Virgin Galactic.
Zborul lui Branson a avut loc pe 11 iunie.
Vehiculul lui Branson a avut șase persoane la bord și a zburat la o altitudine de circa 80 de kilometri deasupra Pământului cu o viteză de circa 3.700 de kilometri pe oră, de trei ori mai mare decât a sunetului.
La limita atmosferei terestre, pasagerii au experimentat un scurt moment de imponderabilitate, apoi au revenit la baza de lansare din Texas.
„Bun venit în zorii unei noi ere spațiale!”, a spus Branson la revenire, făcând trimitere la inaugurarea acestui gen de turism, accesibil deocamdată doar celor bogați.
Flaviu Răducanu, director pentru ştiinţe, tehnologie şi explorare la Agenţia Spaţială Română, spune însă că nici vorbă de o nouă eră spațială: „Zborul lui Branson nu e o revoluție pentru astronautică, e mai mult un parc de distracții”.