Este alarmantă creșterea cazurilor noi anunțată joi, se vor deschide mall-urile, restaurantele și locurile de joacă, ar putea fi tratați pacienții cu COVID-19 asimptomatici și acasă, aflați de la ministrul sănătății.
Întrebat dacă este îngrijorat de acest weekend prelungit până luni, când este zi liberă pentru Rusalii, ministrul a spus că nu este neapărat îngrijorare, dar se gândește la măsurile de precauție.
„Ne-am asumat, odată cu relaxările, și o creștere a numărului de cazuri”, a spus el.
Ministrul a punctat că și în acest sfârșit de săptămână, când se așteaptă ca numărul turiștilor pe litoral să fie unul ridicat, autoritățile vor urmări cu atenție numărul cazurilor noi, urmând să decidă ce măsuri vor fi luate în următoarea perioadă.
În condițiile în care lucrurile merg într-o direcție favorabilă, pregătim din 15 iunie și alte măsuri de relaxare.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru:
El a precizat că joi s-a întâlnit cu reprezentanții mall-urilor, care ar putea să fie redeschise din 15 iunie, dar se va face o analiză pentru decizia finală. Astăzi, ministrul are întâlniri cu reprezentanți din zona de fitness, pentru a discuta despre redeschiderea sălilor.
Ministrul Nelu Tătaru a precizat că în cazul în care, după această perioadă, numărul cazurilor noi nu va crește semnificativ, nu vor fi din nou măsuri restrictive.
„Poate nu vom avea alte măsuri restrictive, dar vom mări perioada în care nu vom anunța noi măsuri de relaxare”, a declarat el.
”Dacă menținem cazurile noi sub 200, situația este sub control”
- Ieri au avut loc discuții cu reprezentanții mall-urilor, astăzi, cu cei ai industriei de fitness,;sunt discuții și propuneri pentru relaxare.
- Avem încă discuții pe cinematografe și locuri de joacă pentru copii.
- Dacă va crește numărul de cazuri, vom mări perioada în care să venim cu alte măsuri de relaxare.
- Sunt multe care rămân de discutat, dar evaluăm și ce se întâmplă de la măsurile precedente, cum ar fi spectacolele în aer liber, dacă sunt gestionate corect.
- Urmărim cazurile noi și evoluția lor în Terapie Intensivă.
- Încă nu avem deschise restaurantele la hoteluri, pe litoral. Acum, la terase, sunt trecuți clienții, au măsurile uzuale, personalul trebuie să poarte măști, mănuși.
- Aseară, s-au făcut modificări în Hotărârea de Guvern 394, de a permite și accesul cu prosopul pe plajă.
- Pe 12 iunie se închide oficial anul școlar. Creșele, grădinițele private, dacă vor vrea, ar putea să-și desfășoare activitatea, dar tot după 15 iunie.
Posibil să ridicăm izolarea la domiciliu înainte de 15 iunie pentru cei care vin din unele țări, după o analiză făcută de INSP.
- Ne gândim ca după 15 iunie să avem un alt set de țări din care pot reveni românii fără să fie băgați în carantină.
- Avem analize și în acestă vară, inclusiv studiul de prevalență, vom avea în continuare programul de testare, personalul medical va avea o testare săptămânală.
Trebuie să ne obișnuim să trăim cu virusul peste vară.
- Studiul de seroprevalență se face pe toate regiunile de dezvoltare, 29.000 de subiecți, aleși după un algoritm, la 3 laboratoare în fiecare județ.
- Testarea națională anti-COVID ne arată câte persoane sunt imunizate și ce facem mai departe.
- Sunt spitale COVID care cer reluarea unora dintre activitățile de dinainte de pandemie, a unor activități pe patologia non-COVID, bolnavii cronici.
- Astăzi am fost la Spitalul Fundeni, unde am intrat într-o a doua etapă, în care evaluăm situația, ieri am fost la Mioveni.
- Am evaluat și necesarul pe care îl au, erau foarte multe investiții în curs de la Ministerul Sănătății înainte de epidemia COVID.
Acum o lună și jumătate, nu exista neîncrederea că pandemia e reală, era pustiu pe străzi.
- Acum două luni, era disperare legată de pandemie, și asta trebuie să vadă cei care acum nu cred.
„Ne gândim să tratăm acasă asimptomaticii”
- Nu riscăm să dăm în afara spitalelor acești pacienți pozitivi, ar fi un risc cam mare, dar analizăm în aceste zile ipoteza tratării asimptomaticilor la domiciliu, cu un control al medicului de familie. Dacă au simptomatologie, să se întoarcă în spital sau să fie duși într-un spațiu tampon, pentru a nu lua contact cu familia.
- DNA investighează achiziții de 140.000 de euro de la minister.
- S-au cerut documente privind achiziția din pandemie și conducerea Unifarm, le-am dat, facem și noi o anchetă. Corpul de Control va analiza dacă există deficiențe, nu verifică achizițiile, pentru că au fost făcute prin firme.
- Cu șeful Unifarm, Adrian Ionel, am o relație strict de subordonare. Săptămâna aceasta, am discutat cu fiecare membru al Consiliului de Administrație și li s-a cerut transparență la achiziție.
- E prea puțin timp în două luni de când sunt la conducerea Ministerului să-mi fac o părere despre Adrian Ionel.
- Anchetele sunt necesare pentru a aduce la suprafață neregulile, dacă există.
- Pentru mine, Ministerul Sănătății este o prioritate.
”Extrapolați 90% din cei care încurcă în Ministerul Sănătății la tot sistemul și vedeți că nu va merge”
- Ne încurcă anumite direcții din sistem, oameni împământeniți acolo, am început cu schimbarea organigramei, cu comasarea unor direcții. Când va veni organigrama, se va vedea cine vine și cine pleacă.
Cât să accepți că ți se spune că nu se poate, că pentru niște avize, umblă o hârtie prin minister două, trei săptămâni sau uneori este uitată.
- 10-20% din angajații Ministerul Sănătății dacă trag în direcție bună.
- Dacă vrei sa dai un ordin, auzi mereu că nu se poate și lucrurile nu pot rămâne așa.
- Sunt direcții care se consideră de sine stătătoare, nu în interiorul Ministerului Sănătății.
- Nu poți coordona, când ești managementul de forță, cum e Ministerul Sănătății, dacă nu ai coerență în activitatea ta, iar structurile tale «muncesc» – să spunem că muncesc, cu ghilimele – separat, nu spre rezolvarea unei idei care pleacă de sus și ar trebui să se întoarcă un rezultat tot sus. Nu poți merge înainte așa.
- Cei foarte bine fixați sunt și cei care răscolesc sau deturnează aceste proceduri. Facem evaluarea fiecărei persoane din acest moment și vom avea și o concluzie.
- Ne încurcă toată inerția din sistem, anumite direcții, anumiți oameni care s-au împământenit acolo.
- Eu am început, și n-o să mă opresc, să răscolesc niște lucruri. Deja s-a tresărit. Voi continua.
15-20% din managementul spitalelor corespund, și s-a văzut în această perioadă de pandemie.
- Unde nu am avut DSP-uri, am pierdut din mână anchetele epidemiologice și atunci au apărut focarele mari.
- Gândiți-vă la niște DSP-uri deprofesionalizate, fără atribuții în acest moment.
- Nu mai poți gestiona ce se întâmplă într-o unitate medicală, ea ținând oarecum de o autoritate locală, de un consiliu de administrație uneori cu neprofesioniști, puși după anumite criterii.
Nu există o meritocrație, o performanță pentru chirurgii care fac 900 de intervenții pe an, pentru cel care face mai multe pe zi sau niciuna, cu același salariu.
Nelu Tătaru:
„Am sprijin de la premier și președinte”
- Când am venit ministru, nu m-a întrebat nimeni dacă vreau. Lumea mă compătimea, mulți au spus că o să fie alături de mine.
- În pandemie, ne-am dezvăluit, să ne vadă toată lumea. Numai un corp medical profesionist obișnuit cu resurse puține, a reușit să facă să trecem peste și să avem acum un bilanț pozitiv, cu un număr scăzut de decese, cu număr scăzut de infecții și cu focare pe care le putem controla.
- Am sprijin total și de la premier. și de la președinte. În discuțiile cu președintele, mi-a spus că el crede în meritocrație, șie u voi face tot posibilul să urmez această cale.
- Trebuie să începem de sus ca să rezolvăm problemele din sistem.
- Despre Valentin Gog, fost chelner, ajuns director de spital: noi, când facem modificări, solicităm propuneri din teritoriu, nu-i cunoaștem, trebuie să fie medic sau economist, el era economist,
”Mi-am văzut copilul după cinci săptămâni”
- Copilul (ministrul Sănătății are un băiat de 10 ani – n.r.) nu putea să spună nimic atunci când m-a revăzut. Plecasem de acasă cu cinci săptămâni în urmă, secretar de stat, veneam ministru.
- Copilul venea la mine, voia să mă atingă, dar îmi era frică să îl ating.
- Îmi simte lipsa, dar mă înțelege, înțelege situația și vrea să se facă în continuare doctor. Și ăsta este un lucru important.
- Soția mea a avut răbdare și înțelegere. A fost o perioadă grea, în care a fost și mama, și tată, dar a înțeles și momentul, și menirea, și importanța a ceea ce am traversat cu toții.
- Nu doar eu a trăit aceste momente, ci toți medicii, toate cadrele medicale din spitale.
- I-am văzut pe medici la începutul pandemiei dezorientați, deznădăjduiți, acuzând, nu ostentativ, o lipsă, ci expunerea și imposibilitatea de a-i ajuta pe alții.
- Acela a fost cel mai important moment, când am simțit că trebuie să fiu acolo.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro