Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că este necesară prelungirea stării de alertă pentru a putea gestiona creşterea numărului cazurilor de COVID-19.
Nelu Tătaru a precizat că, dacă respectăm regulile pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus, de la jumătatea lunii iulie, începutul lunii august, am putea reveni la o cvasinormalitate.
Principalele declaraţii ale ministrului Nelu Tătaru
- Sunt creşteri pe care le gestionăm în acest moment. Ne trebuie această stare de alertă. Suntem într-o stare de alertă. Încă mai avem peste 4.000 de cazuri active.
Decizia este a premierului privind starea de alertă. Avem două seturi de măsuri de relaxare puse în practică. Azi venim cu al treilea pachet de măsuri de relaxare. Trebuie să avem acea stare de alertă, pentru a putea gestiona şi efectele neplăcute. Suntem într-o transmitere comunitară, dar sunt şi focare noi care încep să apară în unităţile medicale.
Nelu Tătaru:
- Pericolul poate fi la oricare din aceste noi relaxări, dar dacă normele sunt respectate, nu ar trebui să fie probleme.
- Sunt gata normele pentru deschiderea grădiniţelor. Documentul trebuie avizat de Ministerul Educaţiei şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
Oamenii trebuie să înţeleagă că nu am terminat această pantă descendentă a pandemiei şi trebuie să respecte regulile de igienă. De la 1 iulie ne putem gândi şi la alte relaxări, iar din a doua jumătate a lunii iulie, începutul lui august, putem să ne gândim la o viaţa cvasinormală.
Nelu Tătaru:
Alfred Simonis, PSD
- Şedinţa PSD are mai multe puncte pe ordinea de zi. Poate e o întâmplare, dar când Parlamentul trebuie să voteze starea de alertă, creşte numărul cazurilor de COVID-19.
- Nu putem înţelege anumite restricţii. De ce se deschid sălile jocurilor de noroc, iar teatrele, nu. Deşi ne spun că se gândesc la noi relaxări, numărul îmbolnăvirilor creşte.
- Nu aş vrea ca Guvernul să prelungească starea de alertă pentru a-şi servi clientela politică.
- Eu nu văd de ce Guvernul nu ar accepta o stare de alertă intermediară, de două săptămâni.
- Să luăm o nouă decizie după această stare intermediară.