„Pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat și capătă noi forme”, i-a avertizat Klaus Iohannis. „Toată lumea așteaptă investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele”, a mai subliniat șeful statului.
„Investiții, autostrăzi, drumuri și spitale”, acestea sunt obiectivele trasate de președintele Iohannis noului guvern PSD-PNL-UDMR, subliind că „așteptările sunt mari” și acum trebuie să vină rezultatele.
„Nu cred că își imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină împreună partide care până ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt. A fost nevoie să se treacă peste orgolii pentru a găsi punctele comune și a ajunge la votul de încredere de astăzi”, a explicat Iohannis formarea noului guvern.
Klaus Iohannis, declarații după jurământul Guvernului Ciucă:
- Vă felicit. Criza politică s-a terminat, dar celelaltele crize nu, și nici problemele nu au dispărut. Pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat și capătă noi forme. Bugetul pe acesta an va trebui rectificat. Bugetul pe anul viitor va trebui pregătit și votat.
- Oamenii așteaptă plata salariilor și a pensiilor la timp și multe alte lucruri se cer rezoltate urgent
- Pentru toate acestea este nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament, și acum există acest guvern.
- Dar nu numai probleme ne așteaptă, sunt multe oportunități. PNRR se cere implementat, sunt mulți bani care trebuie investiți în beneficiul românilor.
- Toată lumea așteaptă măsuri concrete pentru o creștere economică. Toată lumea așteaptă investiții, autostrăzi, drumuri, spitale, școli și multe altele.
Pentru a fructifica aceste oportunități este nevoie de un guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlament
- Nu cred că își imaginează nimeni că a fost simplu ca într-o coaliție să vină împreună partide care până ieri s-au luptat unul împotriva celuilalt.
- A fost nevoie să se treacă peste orgolii pentru a găsi punctele comune și a ajunge la votul de încredere de astăzi
- Așteptările sunt mari, românii așteaptă să vă apucați și să rezolvați problemele pe care le-ați enunțat în programul de guvernare.
- Lumea s-a săturat de crize, de promisiuni, oamenii vor să vadă fapte, rezultate. Vă invit să le livrați. Vă doresc mult succes și multă sănătate.
Noul guvern a primit joi votul de învestitură a Parlamentului după un vot fără surprize, 318 pentru și 126 împotriva, dar presărat cu atacuri la adresa PNL din partea noilor parteneri de la PSD.
„Suntem un guvern al României și vom face tot ce este posibil cum ne-am asumat să avem în centrul atenției cetățeanul român”, a declarat Nicolae Ciucă după votul din Parlament.
Prima măsură pe care o va implementa noul executiv este de rectificarea bugetară care va fi adoptată într-o ședință de guvern programată pentru vineri. „Nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor și a salariilor. Sunt asigurate și fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătății”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Cabinetul condus de Nicolae Ciucă este format din doi vicepremieri, Kelemen Hunor și Sorin Grindeanu, și 20 de miniștri: 9 de la PSD, 8 de la PNL și trei de la UDMR. Potrivit acordului de coaliției, pe 23 mai 2023 ar urma să aibă loc rotativa guvernamentală prin care PSD preia funcția de prim-ministru.
Compenența Guvernului PSD
- Ministerul Finanţelor – Adrian Câciu
- Ministerul Apărării – Vasile Dîncu
- Ministerul Economiei – Florin Spătaru
- Ministerul Tineretului şi Familiei – Gabriela Firea
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
- Ministerul Agriculturii – Adrian Chesnoiu
- Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministerul Muncii – Marius Budăi
- Ministerul Culturii – Lucian Romaşcanu
- Ministerul Justiţiei – Cătălin Predoiu
- Ministerul Fondurilor Europene – Dan Vîlceanu
- Ministerul Energiei – Virgil Popescu
- Ministerul de Interne – Lucian Bode
- Ministerul de Externe – Bogdan Aurescu
- Ministerul Educaţiei – Sorin Cîmpeanu
- Ministerul Digitalizării – Florin Roman
- Ministerul IMM-urilor şi Turismului – Daniel Cadariu
- Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
- Ministerul Mediului – Tancszos Barna
- Ministerul Sportului – Eduard Novak