Primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a vorbit în direct, în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, despre cum a prelungit Guvernul starea de alertă cu 30 de zile fără să mai ceară votul Parlamentului.
Principalele declarații ale Gabrielei Firea:
- Nu pot să privesc cu multă admiraţie față de Guvern. Dacă este să analizăm dezbaterea publică, ce s-a desfăşurat în ultimele zile, a reieşit un lucru bun. În proiectul iniţal, Guvernul nu avea de gând să deschidă bisericile și a fost o presiune din partea credincioșilor, dar şi solicitarea noastră.
- Nu voi înţelege de ce nu s-au deschis teatrele, aşa cum s-au deschis păcănelele şi jocurile de noroc. Este o discriminare ce li se întâmplă teatrelor. Măcar cu număr limitat de locuri să poată deschide.
- Despre criticile lui Nicușor Dan după anunțul primarului despre redeschiderea teatrelor: răspunsul lui arată că nu a citit și nu s-a informat, nu a mers să vadă care e situația reală la teatre.
- Toate cele 14 teatre aflate în administrarea Primăriei Capitalei au găsit soluții pentru a juca și în aer liber și cele mai multe au și început spectacolele.
- Când managerii de teatre au văzut că se redeschid foarte multe activități pentru public inclusiv în interior, pe bună dreptate au cerut să nu fie discriminați și să se accepte și activitate teatrală în interior.
Despre ”artificiul” Guvernul pentru prelungirea stării de alertă fără votul Parlamentului
- Printr-un artificiu legislativ, dar care doar amână dezbaterea, Guvernul nu a sesizat Parlamentul cu prelungirea stării de alertă, ci doar a informat. Prin urmare, Parlamentul, care mâine ar fi trebuit să dezbată și să aprobe starea de alertă numărul doi, nu poate să dezbată și să aprobe o informare.
- Azi dimineață, colegii din Parlament au retrimis către Guvern, printr-o adresă, documentul care a fost trimis ieri la Parlament ca informare, aducându-se în argumentare articolele din lege care spun că Parlamentul trebuie să fie sesizat pentru a dezbate și aproba, nicidecum informat.
- Dacă rămâne această situație, prin care Guvernul eludează Parlamentul, îl calcă practic în picioare, documentul de la Guvern rămâne foarte fragil.
- Este practic și o capcană pentru ei, pentru că orice persoană care se simte afectată, dezavantajată, discriminată de textul care a pornit de la Guvern pentru prelungirea stării de alertă, poate să dea în judecată Guvernul și să câștige, pentru că are toate argumentele
„Nu am nimic de împărțit cu Nicuşor Dan”
- Nicuşor Dan are calităţi, am spus asta şi acum 4 ani.
- Personal, nu am nimic de împărțit cu nimeni. Faptul că există o campanie electorală, că există dialog, e ceva normal.
- Anormal este că se spun neadevăruri despre situația din București, despre programele mele. M-a durut când a spus Nicușor Dan că, dacă va ajunge primar, va bloca programul de fertilizare in vitro. S-au născut cu acest program aproape 400 de copii în București, îi numim ”bebe de București”.
- Orice candidat este valoros, respect toți contracandidații, nu consider că sunt lipsiţi de valoare.
- Sub nicio formă nu tratez cu superioritate contracandidații, dar reacționez atunci când se sun lucruri incorecte despre activitatea mea.
- Reacționez când se fac promisiuni fără acoperire, cum a fost când Nicușor Dan a spus că, dacă va ajunge primar general, va reabilita 100 de kilometri de conducte de termoficare.
Acuze la adresa Ministerului Sănătății, după testările de pe Arena Națională oprite
- În testele pentru anticorpi, care trebuiau să aibă loc la Arena Națională, voiam să vedem cum a circulat virusul în București, care e gradul de imunizare pe cale naturală a comunității.
- În primul rând, este grav că Ministerul Sănătăţii nu se informează. În toată Europa, testele au fost realizate în spaţii ad-hoc, în parcarea unor mall-uri, numai la noi nu s-a putut.
- Prima dată am propus DSP să testăm în spitale, s-a refuzat, că era un risc. Ne-a fost respinsă. A doua variantă, în cabinetele şcolare, dar inspectorii au ameninţat directorii că îi vor da afară.
- Ni s-a sugerat să mergem într-un spaţiu larg, unde nu e niciun risc de infectare. Au venit opt de la DSP, medici epidemiologi, la Arena Națională. Toate locurile au fost testate, ieşirile, verificate. Au spus că totul a fost bine.
- Pe bune dreptate, noi am crezut cuvântul DSP. Ni se spunea să trimitem imediat avizul, iar în ziua testării a venit o altă echipă şi ne-au spus că nu avem aviz de la Ministerul Sănătăţii.
- Mă gândesc la noi locații, dar nu le mai spun public, pentru că după orice fac și anunț public, vine cu siguranță un blocaj, inventat și fără niciun fel de argument.
- Programul de testare se va realiza, pentru că eu cred că trebuie să îl duc la bun sfârșit, în condițiile legii, cu siguranță.
Sunt ultima persoană despre care Nicuşor Dan poate să spună că sunt o plângăcioasă
- Eu am avut trei operaţii chirurgicale în 6 luni şi nu am vărsat nicio lacrimă, sunt ultima persoană despre care Nicuşor Dan poate să spună că sunt o plângăcioasă.
- În Bucureşti, de la începutul pandemiei, sunt 2.200 de bolnavi COVID-19. 1.800, grosul, au fost persoane tratate în spitalele administrate de Primărie: Victor Babeş, Colentina, Davila. Aceste cifre arată cum s-a implicat primarul, cum i-a ajutat pe medici.