„Nu se pune problema ca guvernul spaniol să se opună deschiderii unor noi şcoli româneşti. Nu numai că informaţia a fost dezminţită ambasadorul Estanislao de Grandes Pascual, dar şeful diplomaţiei iberice mi-a dat asigurări că românii din Spania, care formează o comunitate foarte mare, vor beneficia de câte şcoli va fi nevoie pentru ca micuţii conaţionalilor noştri să înveţe în limba maternă”, ne-a declarat deputatul William Brînză.  În acest context, şeful diplomaţiei iberice a precizat că statul spaniol va susţine extinderea cursului de limbă română în concordanţă cu solicitările Ministerului Educaţiei din România cu atât mai mult cu cât şi Spania doreşte ore mai multe de spaniolă în ţara noastră (potrivit statisticilor spaniole în România studiază 25 000 de elevi şi studenţi spanioli).
O altă temă de interes abordată de cei doi oficiali la întâlnirea derulată la Camera Deputaţilor a fost aceea a cetăţeniei spaniole la care aderă din ce în ce mai mulţi români rezidenţi în Spania, persoane care însă vor să-şi păstreze şi cetăţenia română. William Brînză, preşedintele diaspora, a solicitat sprijin în ceea ce priveşte acordarea dublei cetăţenii, argumentând numărul foate mare al familiilor mixte româno-spaniole. În context ambasadorul Spaniei a dat asigurări că va transmite solicitarea guvernului de la Madrid cu precizarea că aceasta se poate concretiza prin semnarea unui acord între Spania şi România.
La finalul întrevederii, deputatul William brînză, preşedintelşe Comisiei parlamentare a comunităţilor de români din afara graniţelor ţării, a mulţumit părţii spaniole pentru deschiderea pe care statul spaniol o manifestă cu prvire la extinderea cursului de limbă cultură şi civilizaţie românească, prin acordarea de spaţii necesare desfăşurării cursurilor.
 

Urmărește-ne pe Google News