Iată cele mai ciudate lucruri care li se întâmplă în timpul misiunilor
Lipsa gravitaţiei rezolvă problema sforăitului
Un studiu realizat în urmă cu câţiva ani arată că astronauţii care sforăiau înainte să plece în spaţiu au încetat s-o facă odată ajunşi acolo. Lipsa gravitaţiei are, se pare, un rol foarte important în rezolvarea acestei probleme.
Văd 16 răsărituri în 24 de ore
Realizând un tur complet al Pământului la fiecare 90 de minute, astronauţii de pe o navă care orbitează în jurul planetei noastre asistă la 16 răsături de Soare în 24 de ore. Ciclul normal noapte-zi este perturbat din acest motiv şi pot apărea tulburări de somn. Mulţi dintre cosmonauţi s-au plâns că nu dorm bine în spaţiu.
Cresc în înălţime
Deoarece forţa gravitaţională nu există, coloana vertebrală se modifică, spaţiile dintre vertebre să măresc şi poţi ajunge să te înalţi cu 5, până la 8 cm. Din păcate, acest lucru duce la dureri mari de spate şi la probleme cu nervii spinali.
Mănâncă sare şi piper lichide
În spaţiu, sarea şi piperul ar zbura prin aer şi ar reprezenta un pericol pentru ventilaţie şi echipamente sau ar putea să intre în nasul şi în ochii astronauţilor. Prin urmare, sunt disponibile doar în formă lichidă.
Pot face cataractă
Privind prin capsulele spaţiale, astronauţii de pe Apollo au fost martorii unor peisaje incredibile. Au văzut Pământul ca un disc albastru pe fondul de culoare închisă al spaţiului, dar şi partea îndepărată a Lunii. Au surprins, totodată, flash-uri de lumină ciudate, cauzate de radiaţiile din spaţiul cosmic. Aceste flash-uri par să fi fost vinovate de faptul că 39 de astronauţi au suferit diverse forme de cataractă după ce s-au întors din misiuni.
Baie cu… şerveţele umede
Chiar dacă pe staţiile spaţiale Skylab şi Mir au fost instalate duşuri, majoritatea astronauţilor care survolează spaţiul se spală folosind un burete ud sau chiar şerveţele umede, pentru a face economie la apă.
Au rău de spaţiu
În absenţa forţei gravitaţionale, semnalele transmise către creier de sistemul vestibular (al urechii) şi de receptorii de presiune ai organismului uman pot fi perturbate. Mulţi astronauţi au senzaţia, din acest motiv, că stau în cap şi nu-şi mai simt mâinile şi picioarele. În plus, au migrene şi stări de vomă, ameţesc şi nu se pot concentra. Peste jumătate dintre persoanele care ajung în spaţiu suferă de… rău de spaţiu.
Devin neîndemânatici
Atunci când revin din spaţiu, astronauţii trec printr-o perioadă la fel de grea ca înainte de plecare şi le ia mult timp până se readaptează. De exemplu, obişnuiţi ca pe nava spaţială, unde nu există forţă gravitaţională, să lase din mână lucrurile fără a-şi face griji că vor cădea şi se vor sparge, fac acest lucru şi pe Pământ, numai că… aici ele chiar cad şi se sparg.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!