Pentru prima dată în ultimii doi ani, Tim Wyatt, un bărbat din Birmingham, Alabama, va găzdui masa de Ziua Recunoștinței acasă, cu familia extinsă.

În jur de 15 oameni sunt așteptați, cu o condiție: oricine dorește să vină să guste ceafa de porc gătită de Wyatt trebuie să fie vaccinat împotriva COVID.

„M-am simțit responsabil față de mine, de soție și de oricine intră în casa mea în ziua aia”, spune Wyatt, care are 72 de ani, pentru New York Times.

Asemenea bărbatului, mulți oameni iau în calcul să găzduiască sau să participe la mese cu prezență numeroasă, cu ocazia sărbătorii preferate a americanilor.

Prin urmare, întrebarea cea mai spinoasă a momentului va fi: este toată lumea vaccinată?

Este un subiect sensibil.

Potrivit unui sondaj Marist publicat în septembrie, cei mai mulți americani (aproape 80%) spun că s-au vaccinat sau au de gând să se vaccineze, dar aproape 20% nu intenționează să facă acest lucru.

Iar scepticismul nu îi liniștește pe cei care s-au imunizat deja. Un alt sondaj recent, Harris, a aflat că jumătate dintre persoanele chestionate sunt ori „extrem”, ori „considerabil” de ezitante să își petrească sărbătorile cu prieteni sau membri de familie nevaccinați.

Motiv de îngrijorare sau conflict

Înțelepciunea populară susține că la masa familiei trebuie să eviți conversațiile despre sex sau politică, spune pentru New York Times Noel Brewer, profesor la Universitatea din Carolina de Nord.

„Vaccinările”, observă el, „au intrat acum pe listă”.

În diverse interviuri, mulți oameni, vaccinați sau nu, au spus că intenționează să ocolească pe cât posibil subiectul, iar în unele cazuri să îi ocolească de tot pe cei cu care știu că au neînțelegeri pe această temă.

Alții, care au probleme de imunitate sau au copii prea mici pentru a fi vaccinați, se gândesc cum să refuze politicos invitațiile venite de la rude sau prieteni nevaccinați.

Iar unele gazde pur și simplu pun piciorul în prag.

Wyatt vorbea cu sora sa la telefon luna trecută despre planurile de Ziua Recunoștinței când i-a spus abrupt că nu-și poate aduce copiii decât dacă se vaccinează. Într-o săptămână, a primit de la ea un mesaj cu o poză în care nepotul său era la o farmacie, unde se vaccina.

Anul trecut, sărbătorile se desfășurau sub semnul distanțării sociale. Anul acesta, imunizarea este cea mai importantă.

Deocamdată, mai bine de 192 de milioane de americani s-au vaccinat complet, dar asta înseamnă doar 58% din populația totală. Există diferențe între state. Colorado, spre exemplu, unul dintre statele mai puțin vaccinate, se confruntă cu un val de noi infectări.

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) are și o serie de recomandări pentru sărbători, îndemnând oamenii să îi protejeze, prin imunizare, pe cei care nu se pot vaccina, precum copiii.

CDC recomandă, de asemenea, persoanelor care se întâlnesc cu prieteni sau membri ai familiei extinse să ia și alte măsuri de precauție, cum ar fi testarea rapidă.

„Pentru binele tuturor și al nostru, în special pentru că vă iubim”

Destui oameni sunt dispuși să nu se vaccineze din diferite motive și sunt nemulțumiți de divizarea generată de problema inoculării.

Alana Newman, o femeie de 35 de ani din Louisiana, are de gând să petreacă Ziua Recunoștinței cu părinții ei, lângă Dallas. Ea nu s-a vaccinat și a încercat, fără succes, să își convingă și părinții să nu o facă. Femeia a fondat organizația Summitul Libertății Sanitare, un grup care dispută informațiile medicale privind vaccinurile și coronavirusul în general.

„Nu am de gând să provoc o ceartă pe această temă. O să mă duc la masă și o să-i iubesc”, spune Newman.

Dar tot ea observă că mulți oameni nevaccinați ar evita să meargă la masă cu oameni vaccinați. „Există mulți oameni care nu vor să fie demonizați și umiliți pentru deciziile lor. E mai simplu să stea acasă și să țină lucrurile astea private”, spune ea.

Există totuși șanse ca și certurile să nu fie prea dese. Și asta pentru că cei mai mulți americani se adună la masă alături de cei cu care împărtășesc aceeași agendă politică, spune Yanna Krupnikov, politologă la Stony Brook University.

Dar dacă diferendul există, atunci unii specialiști spun că preferă să aibă un conflict acum decât să se îmbolnăvească.

„Aș prefera să am conflictul cu ruda respectivă acum și să ne împăcăm mai târziu decât să moară cineva”, spune Abdullah Shihipar, cercetător asociat la Brown University.

A fost și alegerea lui Laurie Erickson, o femeie de 60 de ani din New Jersey, care a plănuit masa de Ziua Recunoștinței alături de 25 de persoane, inclusiv copii și nepoți.

Când varianta Delta a generat un nou val pandemic, Laurie și soțul ei au luat în cele din urmă decizia, după multe ezitări, să ceară oaspeților să se vaccineze, „pentru binele tuturor și al nostru, în special pentru că vă iubim”.

Lista de musafiri s-a redus cu cel puțin opt persoane, care au preferat să anunțe că și-au făcut alte planuri pentru vacanța organizată de altfel în mod tradițional acasă la soții Erickson. Conflictul nu a putut fi evitat, deși o ceartă deschisă nu a izbucnit.

Când oamenii dezbat chestiuni partizane, spune Timothy Callaghan, profesor la Texas A&M University, specializat în politici de sănătate, fiecare își va folosi argumentele care îi susțin poziția.

„Avem dovezi clare cu care susținem nevoia americanilor de a se vaccina împotriva COVID”, spune el. „În cazul politicii însă, există două tabere și ambele au dreptatea lor. Dar diferența mare este că alegerea de a te vaccina are un impact nu numai asupra ta, dar și a societății, în întregul ei”, adaugă expertul.

 
 

Urmărește-ne pe Google News