Mocăniţa de la Crişcior, care altădată îi transporta pe ortacii din Ţara Moţilor la Mina Gura Barza, s-a pus în mişcare şi în acest an, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Cel care le aduce copiilor această bucurie, an de an, este un om de afaceri austriac, Georg Hocevar, „adoptat” de localnicii din Crişcior. Pasionat de trenurile vremurilor de odinioară, el a repus în funcţiune linia de cale ferată îngustă dintre Brad şi Crişcior, dar şi cel care a deschis sezonul plimbărilor cu mocăniţa lui Moş Crăciun în perioada sărbătorilor de iarnă. Stabilit în România de aproape 11 ani, Georg Hocevar a ţinut neapărat ca mocăniţa să nu ajungă la fier vechi. Aşa că a cumpărat de la autorităţile române această porţiune de cale ferată, cu tot cu trenuleţul pe care l-a pus la punct pentru călătoriile organizate de sărbători. Astfel, în fiecare an, prichindei entuziasmaţi se înghesuie iute în vagoane, aşteptând, cu sufletul la gură, să-l întâlnească, personal, pe Moşul darnic cu barbă albă.
O plimbare inedită
Trenuleţul străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar plimbarea inedită, dedicată exclusiv celor mici, durează aproximativ 45 de minute. Şi asta pentru că bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de 100 de ani, circulă cu o viteză de circa 15 kilometri la oră, trăgând după ea trei vagoane, împodobite de sărbători, cu crenguţe de brad. Momentul cel mai aşteptat este apariţia lui Moş Crăciun, care pe parcursul călătoriei, interacţionează cu micii călători, oferindu-le fiecărui dintre ei câte un mic dar, constând în dulciuri. Georg Hocevar spune că plimbarea cu mocăniţa ce îl transportă pe Moş Crăciun a devenit o tradiţie. „În fiecare an, în preajma sărbătorilor, dăm drumul la mocăniţă. Şi anul acesta am pornit-o. Avem şi noutăţi, un vagon bar. E mult mai frumos acum”, a declarat Georg Hocevar.
Calea ferată pe care circulă mocăniţa lui Moş Crăciun a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza.

 
 

Urmărește-ne pe Google News