Votul este programat să înceapă astăzi și să se desfășoare până marți, 27 septembrie. Ucraina și aliații săi au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele, care sunt văzute ca o concluzie anticipată în favoarea anexării.
Despre referendumurile din cele patru regiuni autoritățile proruse discută de mai multe luni, însă recentele succese înregistrate de Ucraina în contraofensiva din nord-estul țării i-au determinat pe oficiali să le programeze, notează sursa citată.
Rusia afirmă că acest referendumuri sunt o ocazie prin care cetățenii din aceste regiuni își pot exprima punctul de vedere.
„De la începutul operațiunii am spus că popoarele teritoriilor respective ar trebui să-și decidă soarta, iar întreaga situație actuală confirmă că vor să fie stăpâni pe soarta lor”, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
Ucraina spune că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumurilor ca un semn de sprijin popular și apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.
„Dacă totul este declarat teritoriu al Rusiei, ei pot declara că acesta este un atac direct asupra Rusiei, astfel încât să poată lupta fără nicio rezervă”, a spus guvernatorul regional de la Luhansk, Serghei Gaidai, pentru televiziunea ucraineană.
Fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate, a declarat recent că Moscova ar putea folosi arsenalul său nuclear pentru apărarea unor „noi regiuni” rusești.
„Încălcarea teritoriului rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a spus Medvedev.
Cel patru zone ocupate de Rusia reprezintă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.
Referendumurile au fost denunțate de mai mulți lideri mondiali, printre care președintele SUA Joe Biden, secretarul general al ONU António Guterres, precum și de NATO, Uniunea Europeană și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
„Referendumele simulate” sunt „ilegale și ilegitime”, a au transmis joi, reprezentanții NATO.
Rusia consideră că Luhansk și Donețk, care împreună formează regiunea Donbas, sunt state independente. Pe de altă parte, Ucraina și Occidentul consideră că aceste teritorii sunt sunt ocupate ilegal. Rusia nu controlează pe deplin niciuna dintre cele patru regiuni.
În discursul său de miercuri, 21 septembrie, prin care a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, președintele Vladimir Putin a precizat că țara sa sprijină referendumurile din regiunile ucrainene ocupate.
„Vom face tot ce putem pentru a asigura condiții sigure pentru organizarea referendumurilor”, a spus el.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: EPA