Nu e vorba doar despre faptul că oamenii au o altă disciplină, ci și despre ce vizează poliția: după cum a aflat și premierul Orban chiar de la agenți, la noi șefii pun presiune pe polițiști să crească sancțiunile.
Poliția Română reușește să dea într-o singură zi de aproape trei ori mai multe amenzi decât o fac polițiștii din Anglia și Țara Galilor în două săptămâni, arată datele oficiale comparate ale celor două instituții.
Astfel, potrivit informațiilor centralizate de Libertatea de pe site-ul Poliției Române, forțele de ordine au dat, începând cu data de 30 martie și până ieri, nu mai puțin de 138.570 de amenzi pentru încălcarea prevederilor privind circulația persoanelor, adică o medie de peste 8.100 de sancțiuni pe zi. Iar suma “recoltată” este și ea uriașă: mai mult de 56 de milioane de euro.
Mult mai modești, polițiștii englezii au dat doar 3.203 amenzi în perioada 27 martie – 13 aprilie în Anglia și Țara Galilor, adică pe un teritoriu cu o populație de trei ori mai mare decât a României, în jur de 59 de milioane de locuitori.
Un sindicalist acuză: Șefii pun presiune să dăm amenzi
În Marea Britanie șefii de poliție nu se întrec să raporteze un număr cât mai mare de amenzi, precum cei din România, după cum a dezvăluit pentru Libertatea șeful Sindicatului Național al Polițiștilor DECUS, filiala Timiș, Valer Kovacs.
“Nu este competiție între polițiști, este competiție între șefi. Șefii ies în față cu cine are mai multe amenzi pe structură. În funcție de lucrurile astea, se fac avansările înainte de termen și se dau salariile de merit. Nu că șefii încurajează. Șefii pun presiune, a declarat Valer Kovacs.
Polițiștii englezi mizează pe vorba bună
Dimpotrivă, polițiștilor englezi li se cere să recurgă la amendă atunci când nu-i conving cu vorba bună pe cetățenii care ies pe stradă nejustificat.
“Majoritatea oamenilor stau acasă pentru a proteja NHS (Sistemul Național de Sănătate, n.r.) și a ajuta la salvarea de vieți. Cu toate acestea, am văzut o minoritate de oameni care, în ciuda celor mai bune eforturi noastre, a refuzat să urmeze instrucțiunile și ofițerii au fost nevoiți să recurgă la puterile conferite de lege”, susține președintele Consiliului Național al șefilor Poliției Naționale, Martin Hewitt.
“Datele provizorii cu privire la numărul amenzilor emise de forțele de poliție indică un control proporțional al acestor noi reglementări. Poliția a interacționat cu publicul în zeci de mii de cazuri, majoritatea acestora încheindu-se pozitiv și fără a fi nevoie de amendă”, adaugă acesta.
Abordarea noastră de tipul implică-te, explică și încurajează și doar ca ultimă soluție aplică amenzi – funcționează și va continua
Martin Hewitt, președintele Consiliului Național al șefilor Poliției Naționale
Restricții aproape similare, amenzi mult mai mici
În Marea Britanie, au fost instituite restricții în mare măsură asemănătoare cu cele din România.
Dacă oamenii părăsesc locuința sau se strâng în public din alte motive decât cele permise, poliția îi poate instrui să meargă acasă sau să se disperseze. De asemenea, polițiștii pot instrui populația să nu-și lase copiii să încalce regulilor. De asemenea, au puterea să îi escorteze acasă sau să îi aresteze.
Dacă polițiștii consideră că cetățenii au încălcat regulile sau dacă aceștia refuză să urmeze instrucțiunile lor, agenții pot emite o amendă de 60 de lire sterline (redusă la 30 de lire sterline dacă este plătită în termen de 14 zile). Dacă persoana respectivă este recidivistă, suma va crește la 120 de lire sterline și va fi dublă pentru fiecare altă infracțiune repetată.
Ghidul spune că “poliția va acționa cu discreție și bun simț în aplicarea acestor măsuri”.
Poliția Română corectează glumițe de pe Facebook
Poliția Română a reacționat la o ramă care s-a viralizat pe Facebook, cu un polițist care împarte amenzi.
“Ne-am uitat pe net zilele astea și am văzut un polițist polonez care a descins în fotografiile de profil ale multor persoane.
Avem de făcut câteva precizări:
- Apreciem sprijinul colegial primit, împreună putem face lucrurile mai bine.
- Nu avem normă de amenzi, dar în caz că termină procesele-verbale poloneze, îi dăm noi modelul românesc.
- Nu trebuie să aibă lumânări la el, polițiștii nu împart lumină decât în propria familie.
- Primele cuvinte pe care ar trebui să le învețe sunt «Hristos a înviat», «bună ziua» și «mulțumesc».
PS: Apreciem umorul și înțelegem mesajul… avem colegi care au la profil o astfel de fotografie. Vă asigurăm că scopul nostru nu este să dăm amenzi și nici nu avem normă”, se arată în mesaj.
Iohannis a ieșit la televizor să raporteze amenzile date populației
În urmă cu mai bine de două săptămâni, pe 1 aprilie, președintele Klaus Iohannis a avut o scurtă intervenție televizată, una în care nu a anunțat nici o decizie, dar în care a lansat un nou apel la populație să respecte restricțiile. A fost momentul în care șeful statului a prezentat un bilanț al amenzilor date de autorități pentru nerespectarea restricțiilor.
“De la începutul epidemiei, s-au dat peste 78.000 de amenzi. Deci peste 78.000 de contravenții au fost constatate de autorități. Și în acest sens, vă spun: legea este clară, este pentru protecția oamenilor, pentru protecția medicilor. Cine nu o respectă va fi amendat”, a subliniat Iohannis.
*subiectul a fost inițial comentat pe Facebook de jurnalistul român stabilit la Londra Marius Comper.