În toamnă, 628 de posturi de medic rezident au rămas neocupate din cele 4.734 scoase la concurs, a informat atunci Ministerul Sănătății (MS).

Conform unui tabel postat de același minister, cele mai multe posturi neocupate erau la specialități deficitare:

  • Chirurgie generală (99)
  • Medicină de urgență (93)
  • Ortopedie și traumatologie (56)
  • Medicină de familie (46)
Tabelul posturilor neocupate

Chiar din 29 noiembrie, ministerul anunțase posibilitatea unei sesiuni extraordinare. „Ministerul Sănătății evaluează posibilitatea organizării unui nou concurs de rezidențiat pentru locurile și posturile rămase neocupate. Acest concurs ar putea fi organizat în mod extraordinar în prima jumătate a anului 2023”, spunea MS.

Asta și pentru că doar la finalul rezidențiatului se poate da examenul de specialist în urma căruia se obține dreptul de liberă practică.

De-atunci, absolvenții facultăților de medicină spun că nu au mai primit noutăți din partea ministerului.

Aceștia s-au organizat în grupuri de WhatsApp și Facebook și cer noi detalii din partea Ministerului Sănătății.

„Vreau la chirurgie generală”

Absolvenții arată că au semnat și o petiție în care sunt peste 500 de semnături de la candidați din 14 facultăți de medicină, 13 din România și una din Republica Moldova (UMF Carol Davila – București, UMF Craiova, UMF Iași, UMFST Tg. Mureș, UMF Cluj, UMF Timișoara, Universitatea Ovidius Constanța – Facultatea de Medicină, Universitatea Dunărea de Jos Galați – Facultatea de Medicină, Universitatea Vasile Goldiș – Arad, UTM Titu Maiorescu – București, Facultatea de Medicină Brașov, Universitatea Oradea – Facultatea de Medicină, Universitatea Lucian Blaga – Sibiu, USMF Chișinău).

„Eu îmi doream să merg pe obstetrică-ginecologie în orașul de unde sunt eu, dar nu au mai rămas locuri pe această specializare”, spune o absolventă  pentru Libertatea.

Acum, ea spune că va alege „chirurgia generală, era a doua opțiune pentru mine”. Chirurgia este specializarea cu cele mai multe posturi neocupate în urma concursului de rezidențiat.

România, deficit de medici

Acum un an, Libertatea prezenta studiul cercetătorilor Aurelian Giugăl și George Secăreanu, care arătau că România are prea puțini medici la mia de locuitori. Ei scriau că mult prea multe orașe – 126 (58,3% din numărul total de orașe) și municipii – 21 (20,4%) au mai puțini medici la mia de locuitori decât stipulează legea.

Asta în condițiile în care în ultimii ani, sute de medici au ales să plece în străinătate (1.462 de medici în 2016, 858 în 2020, 776 în 2021, potrivit unui raport al Colegiului Medicilor).

Anul trecut, Libertatea a atras atenția că în spitale mari de provincie nu există suficienți medici pentru a umple gărzile pe secții. Exemplul dat a fost Ploiești, unde 4 medici de pe secția de cardiologie au plecat la începutul lunii mai. Astfel, epuizată, secția nu a putut umple gărzile din următoarele luni.

În august 2022, medicul Gindrovel Dumitra, secretar general la Colegiul Medicilor din România, atrăgea atenția, într-o declarație pentru site-ul Europa Liberă, asupra deficitului de medici de familie din sistem.

„Deficitul este uriaș, undeva între 1.500 și 2.000 de medici de familie lipsesc din sistem față de necesarul calculat de CNAS. Dar deficitul este și mai profund pentru că există anumite zone în care există excedent de medici, și ne referim la unele orașe, și există și localități în care nu avem medic de familie. Cam jumătate sunt peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că peste 10 ani sunt pensionabili”, a spus Gindrovel Dumitra.

Cel mai recent, într-un interviu difuzat de Crăciun de TVR, ministrul Alexandru Rafila a menționat că ar putea aduce medici din afara UE pentru a suplini deficitul din sistem.

Libertatea a solicitat un răspuns din partea Ministerului Sănătății și îl va publica imediat după ce îl va primi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News