Un nou miliardar a apărut la fiecare 30 de ore, în medie, în timpul pandemiei, arată sursa citată.
Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, analizează creșterea inegalității în ultimii doi ani.
Averea miliardarilor a crescut cu 3.800 de miliarde de dolari, 42%, până la 12.700 de miliarde de dolari în timpul pandemiei.
O mare parte din această creștere a fost alimentată de creșterile puternice de pe piețele bursiere, care au fost ajutate de guvernele care au injectat bani în economia globală pentru a atenua lovitura financiară a coronavirusului.
O mare parte din saltul de avere a avut loc în primul an al pandemiei. Apoi s-a stabilizat și de atunci a scăzut puțin, a declarat Max Lawson, șeful politicii privind inegalitatea de la Oxfam.
În același timp, Covid-19, creşterea inegalităţii și creșterea prețurilor la alimente ar putea împinge până la 263 de milioane de persoane în sărăcie extremă în acest an, inversând decenii de progres, au anunţat reprezentanţii Oxfam.
„Nu am văzut niciodată o creștere atât de dramatică a sărăciei și o creștere a bogăției în același moment al istoriei”, a declarat Lawson. „Va afecta o mulțime de oameni”, a adăugat acesta.
Patruzeci de noi miliardari ai pandemiei au fost creați în industria farmaceutică, care a fost în fruntea luptei împotriva Covid-19 și beneficiarul unor finanțări publice de miliarde de dolari.
Sectorul tehnologic a generat mulți miliardari, inclusiv șapte dintre cei mai bogați 10 oameni din lume, precum Elon Musk de la Telsa, Jeff Bezos de la Amazon și Bill Gates de la Microsoft. Aceștia și-au mărit averea cu 436 de miliarde de dolari până la 934 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, după ajustarea la inflație.
Pentru a contracara creșterea fulminantă a inegalității și pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu creșterea prețurilor, Oxfam face presiuni asupra guvernelor pentru a impozita persoanele bogate și corporațiile. Organizația solicită o taxă temporară de 90% pe profiturile corporative excedentare, precum și o taxă unică pe averea miliardarilor.
Oxfam propune un impozit de 2% pe activele mai mari de 5 milioane de dolari, care să crească la 5% pentru averile nete de peste 1 miliard de dolari. Astfel s-ar putea strânge 2,5 trilioane de dolari la nivel mondial.