Occidentul se temea că Moscova va considera astfel de acțiuni din partea Ucrainei drept sprijin pentru Evgheni Prigojin și gruparea sa de mercenari și o încălcare a suveranității Federației Ruse de către Kiev și aliații săi. 

„Mesajul principal a fost să nu zguduim barca”, a declarat unul dintre oficialii occidentali, pentru CNN.

„Aliații i-au avertizat pe ucraineni să nu se angajeze în provocări. Folosiți oportunitățile de pe teritoriile ucrainene, dar nu vă amestecați în afacerile interne și nu loviți mijloacele militare ofensive de pe teritoriul Rusiei, acesta a fost mesajul”, a adăugat oficialul.

„Nu am vrut să hrănim o narațiune cum că a revolta militară Wagner fost inițiativa noastră”, a mai spus sursa.

CNN mai susține că oficialii americani au contactat și partea rusă prin canale informale, pentru a preciza clar că Occidentul nu are nimic de-a face cu ceea ce se întâmpla. De asemenea, au cerut Moscovei să mențină securitatea capacității sale nucleare.

Anterior, portalul american de știri Axios a scris că secretarul de stat american Anthony Blinken a transmis o telegramă urgentă angajaților Departamentului de Stat, pe 23 iunie, în care le interzicea să comenteze tentativa de revoltă Wagner din Rusia.

După ce Prigojin le-a ordonat trupelor sale, ajunse sâmbătă aproape Moscova, să se retragă la bazele temporare din Ucraina, afirmând că nu doreşte vărsare de sânge rusesc, Kremlinul a anunţat că şeful Wagner va părăsi Rusia către Belarus.și că dosarul deschis de FSB împotriva șefului Wagner, pentru „instigare la revoltă armată”, va fi clasat.

Ulterior, ziarul Kommersant, care a preluat surse din cadrul Parchetului General din Rusia, a scris că Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupării de mercenari Wagner, rămâne sub investigație.

Luni, 26 iunie, Prigojin a transmis, printr-un mesaj vocal difuzat pe canalul lui de Telegram, că „scopul marșului spre Moscova nu a fost să răsturnăm conducerea Rusiei”. „Am dat o lecție, un master class”, a spus el.

Inițial, fondatorul Wagner declarase că a plecat cu luptătorii săi spre Moscova, pentru „a opri răul din conducerea militară”, referindu-se la Serghei Șoigu, ministrul apărării, și la Valeri Gherasimov, șeful Statului Major.

Seara, într-un discurs pentru națiune, președintele Vladimir Putin le-a mulţumit celor care au luat „decizia corectă” şi au oprit înaintarea către Moscova.

Liderul de la Kremlin i-a acuzat pe luptătorii rebeli ai Wagner de trădare și, fără a-l menționa explicit pe Prigojin pe nume, le-a cerut fie să semneze contracte cu armata, fie să plece în Belarus.

„Astăzi aveți posibilitatea de a continua să serviți Rusia prin încheierea unui contract cu Ministerul Apărării sau cu alte forțe de ordine sau de a vă întoarce la familia și apropiații dvs. Cine vrea poate pleca în Belarus”, a declarat Putin.

Foto: Profimedia

Vezi subiectele la istorie la Bacalaureat 2023! Iată rezolvarea subiectelor la istorie la BAC 2023!

Avem subiectele la matematica la Bacalaureat 2023! Vezi rezolvarea subiectelor la mate date la BAC 2023!

 
 

Urmărește-ne pe Google News