Traumatismele dento-parodontale sunt frecvente la copii, multe din ele producandu-se si in timpul jocului. De multe ori, aceste tratamente sunt insotite de leziuni ale buzelor sau obrajilor si de aceea se neglijeaza in tratamentul lor leziunile dento-parodontale.
La copii, in momentul producerii unui astfel de traumatism trebuie verificata atat de parinti, cat si de medic zona dintilor din dreptul traumatismului. Traumatismele dentare la copii se produc cel mai frecvent in zona frontala deoarece ei au acesti dinti usor iesiti in afara si sunt mult mai expusi accidentelor.
Dintii frontali ai copiilor sunt expusi la fracturi in timpul unui traumatism cu atit mai mult cu cat sunt afectati de carii sau leziuni de structura ale smaltului.
De multe ori, parintii neglijeaza leziunile dentare ale copiilor, argumentand acest lucru prin faptul ca dintii sunt de lapte si vor fi inlocuiti cu cei permanenti. Ei cer medicului extractia dintilor afectati in ideea ca un tratament ar fi inutil.
Aceasta atitudine este gresita deoarece extractia dintilor temporari afecteaza eruptia dintilor definitivi, fiind uneori necesare tratamente ortodontice. Daca totusi se impune extractia dintilor temporari la varste mici, este necesara realizarea unor mentinatoare de spatiu pentru asigurarea eruptiei normale a dintilor definitivi. Se poate intampla ca, in timpul traumatismelor, dintele sa fie chiar expulzat din cavitatea bucala. In acest caz, este foarte important timpul scurs intre momentul accidentului si prezentarea la medic, precum si conditiile in care a fost pastrat dintele. Indicam ca dintele expulzat sa fie mentinut in ser fiziologic si prezentarea la medicul stomatolog sa fie cat mai rapida (preferabil pana in 2-3 ore de la accident), caz in care se poate incerca replantarea dintelui. In traumatismele dento-parodontale, e important sa se instituie un tratament cat mai precoce, care sa evite consecintele negative asupra dintilor permanenti.
Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog