În jur de 70% din suprafața Pământului este acoperită de apă, dar aproape 98% din totalul apei este sărată. Asta înseamnă că doar vreo două procente o reprezintă apa dulce, potabilă, numai că peste o treime este înghețată, în Antarctica.
Rămâne, așadar, disponibil mai puțin de 1% din totalul resurselor de apă dulce de pe planetă, deci ideea că avem apă din abundență este de fapt o iluzie.
Deficit de apă
Organizația Mondială a Sănătății estimează că jumătate din populația lumii va locui în zone cu stres hidric până în 2025. Stresul hidric înseamnă perioade în care cererea depășește cantitatea de apă disponibilă.
vor trăi în țări sau regiuni cu deficit absolut de apă
Deficitul de apă e o cauză directă a presiunilor care se fac pe puținele resurse de apă, prin folosirea apei în activități industriale, arată platforma Infoclima. Acest deficit nu face decât să accentueaze schimbările climatice și problemele din sistemul de sănătate și agricultură.
Cea mai multă apă este folosită în agricultură și în producerea alimentelor
Peste două treimi din apa dulce de pe Pământ este folosită în agricultură și în prelucrarea alimentelor de consum. Și fiecare produs are nevoie de cantități diferite de apă, în funcție de tipul său și de condițiile climatice și caracteristicile solului. Fiecare produs are, așadar, propria amprentă de apă.
Amprenta de apă reprezintă volumul total de apă dulce folosită pentru a realiza produsul, în toate etapele fabricării și prelucrării lui. Dacă vorbim de carnea de vită, amprenta sa de apă este calculată pe tot drumul ei de la animal la farfurie, inclusiv apa folosită pentru producerea grânelor consumate de animal.
Amprenta de apă este formată din trei componente, explică Infoclima:
- Amprenta de apă albastră: volumul de apă provenit din ape de suprafață și subterane necesare în procesul de producție; aici intră apa utilizată pentru irigații și pentru consumul industrial;
- Amprenta de apă verde: apa provenită din precipitații:
- Amprenta de apă gri/cenușie: apa poluată, folosită pentru a dilua poluanții proveniți din procesul de producție (deversări industriale, scurgeri din iazurile de decantare de la operațiunile miniere, apele uzate municipale netratate).
Câtă apă se consumă pentru producția alimentelor în România
Spre exemplu, în România, pentru un kilogram de porumb este nevoie de peste 1.200 de litri de apă, potrivit unui raport al Institutului Națiunilor Unite pentru Educația Apei, studiat de Infoclima. Din amprenta totală de apă a unui kilogram de porumb, 77% este apă verde.
Pentru un kilogram de cașcaval este nevoie de 3.178 de litri de apă, în timp ce un kilogram de carne de vită are nevoie de cea mai multă cantitate de apă: peste 15.400 de litri.
este amprenta de apă pentru consumul alimentar al unui rezident din România
Adică atât este consumul mediu de apă pe cap de locuitor pe an. Înseamnă că un român consumă aproximativ 4.400 de litri pe zi. Prin comparație, la un duș de 15 minute consumăm în medie 165 de litri.
Consumul de carne și lapte a contribuit cel mai mult la amprenta de apă
Comparativ cu alte țări, amprenta de apă a consumului de aliment al românilor este mică, notează platforma Infoclima. În țările industrializate, amprena de apă este undeva între 1.250 și 2.850 de metri cubi pe an pe cap de locuitor, iar în țările aflate în curs de dezvoltare, ajunge până la 3.800 de metri cubi.
Din volumul total de apă consumat pentru producția de alimente, 83,5% este apă verde, adică din precipitații. Apa albastră este puțin peste 9 procente.
La amprenta de apă a consumului de alimente cel mai mult a contribuit consumul de carne și produse din carne și lapte: 27% și, respectiv, 24%.
Dintre tipurile de carne, cea de porcine consumă cea mai multă apă, reprezentând aproape jumătate din amprenta de apă a consumului de carne. Este urmată de pasăre, cu 26% și carnea de bovine, cu 24%.
Trebuie să învățăm să folosim mai mult și mai bine apa din precipitații
Cu toate că fracțiunea cea mai mare din amprenta totală de apă din consumul alimentar o reprezintă apa provenită din precipitații, aceasta este de multe ori ignorată în procesul de gestiune a resurselor de apă, atrage atenția Infoclima. Asta, pe de-o parte pentru că este dificil de gestionat ea însăși și pe de altă parte, din cauza oportunității scăzute.
Dar apa verde poate ajuta mult domeniul agricol, dacă este mărită suprafața de captare a precipitațiilor și de conservare a lor, pentru ca apoi apa să fie folosită pentru irigații.
Tu câtă apă consumi?
Națiunile Unite avertizează că ne îndreptăm rapid către o criză mondială a apei, dacă nu devenim mai economi.
Un chestionar pus la dispoziție de rețeaua de companii și organizații din toată lumea Water Footprint Network te ajută să vezi care este amprenta ta de apă în funcție de ce și cât consumi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro