Femeile din prima linie de pe front spun că lipsa echipamentelor militare potrivite și a produselor de igienă le pun de multe ori într-un pericol chiar mai mare decât pe camarazii lor bărbați.
„După un an de război, am căpătat un buchet de probleme de sănătate”, spune Julia. Atât ea, cât și sora ei, Alina, în vârstă de 28 de ani, fac parte din forțele armate ale Ucrainei.
Julia crede că infecțiile urinare, cistita și lipsa unor instrumente potrivite pentru a urina în condiții sigure igienic, precum și a absorbantelor sau a altor produse de igienă sunt „ultimele probleme”.
Ucrainencele vorbesc despre uniforme militare cu câteva măsuri mai mari și încălțări „uriașe” pentru bărbați în care se împiedică. Pantalonii de uniformă le sunt atât de largi, încât le încetinesc în cele mai critice momente, când luptă.
„Cel mai dificil este să alergi într-o vestă antiglonț de 16 kilograme, care nu se potrivește niciodată pe un corp cu sâni ca al meu”, spune Julia. „Dacă îmi dau armura jos și sunt rănită sau ucisă, familia mea nu va primi vreo compensație. Viețile noastre, siguranța noastră depind de ce purtăm pe front”, continuă tânăra.
Înainte de război, cele două surori, Julia și Alina, au lucrat ca programatoare și au strâns împreună bani ca să plece în vacanță în Bali. Planurile lor s-au schimbat în februarie anul trecut, odată cu atacul Rusiei asupra Ucrainei. S-au înscris voluntar în armată și au fost întâi în Kiev și apoi în regiunea Donețk.
Peste 100 de femei militare au murit pe front de la începutul războiului. Unele morți puteau fi evitate, spun experții care au discutat cu Daily Beast. Accesul la echipamente potrivite pentru ele, medicamente și produse de igienă feminină aduce un mai mare succes pe câmpul de luptă, afirmă specialiștii.
Echipamentele militare sunt prioritare
Sunt câteva inițiative prin care Ucraina încearcă să rezolve problema asta. De exemplu, un ONG local, Zemliachky, care sprijină femeile din armată, a strâns donații și le-a oferit acestora un număr limitat de uniforme speciale pentru ele, mai ușoare și adaptate formei corpului lor. Echipamentele au ajuns la doar 10% din cele 9.000 de femei care au acum nevoie de ele.
Ministrul apărării a spus săptămâna trecută că se testează acum mai multe modele de echipamente militare, iar când se va ajunge la o concluzie pozitivă, va începe distribuirea lor în toate unitățile.
Runa, o tânără de 28 de ani, scundă de statură, a fost fericită să primească de la organizația Zemliachky un echipament potrivit pe măsura ei. Hainele ei de armată erau cu patru măsuri mai mari, la care se adaugă și cele 16 kilograme de vestă antiglonț. O dureau toți mușchii.
„Trebuie să le dăm femeilor multe lucruri, dar echipamentele militare sunt prioritare. Avem nevoie de 1 milion de dolari să producem uniforme și pantofi pentru toate femeile din armată. Eficiența și securitatea lor depind de cât de liber se pot mișca, pot alerga, se pot târî, pot pregăti armele sau pot opera o dronă”, spune fondatorul Zemliachky, Andriy Kolesnyk, pentru Daily Beast.
Pe front, femeile folosesc niște dispozitive speciale care le permit să urineze stând în picioare. Dar și acestea sunt insuficiente.
„90% dintre femeile de pe front s-au plâns că au făcut cistită și infecții urinare. Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că rămân sănătoase pentru că sunt viitoarele mame ale Ucrainei”, afirmă o voluntară de la Zemliachky.
Kolesnyk remarcă, în discuția cu Daily Beast, dedicarea femeilor de pe front, în ciuda neajunsurilor și lipsei celor mai de bază lucruri, ca absorbantele. „Pentru o femeie din Oregon, probabil este neobișnuit ca o femeie însărcinată să lupte în armată. Dar țara noastră este constant atacată, așa că până și femeile însărcinate luptă împotriva invadatorilor ruși până în luna a șaptea de sarcină. Am primit cereri pentru echipamente speciale pentru cel puțin 10 femei însărcinate”, povestește activistul.
Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.
Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.
Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!