O decizie a Curţii Supreme de la Budapesta, conform căreia unele practici bancare nu au fost corecte, n-a rămas fără ecou. Parlamentarii ungari au reacţionat şi au redactat o lege care ar urma să declare ilegală majorarea unilaterală a dobânzilor şi a comisioanelor sau aplicarea mai multor cursuri de schimb.
Imediat după ce iniţiativa legislativă va fi aprobată în zilele următoare, ratele plătite la bănci de mulţi dintre cetăţenii ungari pentru creditele în valută ar putea scădea cu 25-30% şi, în plus, cei îndatoraţi ar putea chiar să primească înapoi banii pe care i-au plătit fără temei legal. Totodată, instituţiilor de creditare ar urma să le fie interzis să mai mărească, până la sfârşitul anului viitor, vreun comision sau marjele de dobândă.

«Nu le pasă de oamenii de rând»

Mişcarea aleşilor din ţara vecină este una care s-ar putea aplica şi în România, susţin specialiştii în drept bancar.
“În România, nimănui nu-i pasă de omul simplu. O iniţiativă similară ar fi bine-venită şi în ţara noastră, însă nu cred că acest lucru se va întâmpla în viitorul apropiat, pentru că specialiştii din domeniu susţin că procesele câştigate împotriva băncilor nu ajută creditarea, ci o distrug”, ne-a explicat avocatul Liviu Poenaru (foto), specializat în drept bancar şi care are în portofoliu victorii împotriva instituţiilor financiare care abuziv au majorat dobânzi sau comisioane.
Dacă parlamentarii români dorm în front, reprezentanţilor băncilor româneşti nu le pică deloc bine ceea ce se întâmplă în Ungaria şi evită să se pronunţe dacă o astfel de măsură ar fi indicată şi în România. “În prezent, sunt tot felul de discuţii cu Guvernul, cu Banca Naţională pe teme de politici bancare, dar nu s-au luat încă decizii, iar eu nu vreau să fac nici un comentariu pe această temă”, ne-a spus, ieri, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Cristian Gheţea (foto).

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News