Pe 30 iulie 2022, procurorul Daniel Horodniceanu, fost șef DIICOT și actual vicepreședinte CSM, a fost oprit de un echipaj rutier în județul Vrancea, pe DN 2 (E85), în apropiere de Panciu. Circula cu viteză și a fost surprins de radar.
Polițiștii i-au adus la cunoștință că aparatul l-a înregistrat cu 169 km/h pe un segment de drum unde putea conduce cu cel mult 100 km/h.
Agenții nu l-au amendat pe Horodniceanu, aplicându-i un avertisment, cea mai blândă sancțiune.
Cum însă limita de viteză era depășită cu peste 50 km/h și fusese înregistrată de radar, au fost nevoiți să îi suspende dreptul de a conduce pentru 90 de zile, sancțiune complementară obligatorie prevăzută de Codul Rutier.
Potrivit normelor rutiere, depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h, pe lângă suspendarea dreptului de a conduce, se sancționează cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte, un punct de amendă valorând 145 de lei, sau avertisment.
Dacă limita de viteză este depășită cu peste 70 km/h, permisul se suspendă pe loc pentru o perioadă de patru luni, fără dovadă înlocuitoare care să permită dreptul de a conduce pentru 15 zile. Un kilometru a făcut diferența în cazul lui Horodniceanu.
A negat datele înregistrate de radar
Daniel Horodniceanu a dat în judecată Poliția Rutieră Vrancea, solicitând anularea procesului-verbal de contravenție. În acțiunea înregistrată la Judecătoria Panciu, a invocat că:
- „Procesul-verbal este netemeinic”
- „Cele consemnate de agentul constatator nu reflectă realitatea faptică”
- „Nu am condus cu viteza reţinută în cuprinsul procesului-verbal”
Procurorul Horodniceanu a criticat și că polițiștii nu au consemnat în procesul-verbal „unde era pozitionat aparatul radar în raport cu vehiculul pe care îl conducea și dacă cinemometrul era staționar sau în mers” și că locul nu a fost indicat în mod cert. În opinia sa, acest lucru atrage nulitatea procesului-verbal.
Juristul Inspectoratului de Poliție al Județului Vrancea a argumentat că procesul-verbal a fost întocmit potrivit normelor și nu există motive de nulitate. În susținere, a depus la instanță un CD cu înregistrarea evenimentului.
În filmare se pot distinge viteza de circulație a vehiculului, ora, locul săvârșirii faptei, precum şi numărul de înmatriculare al maşinii conduse de Horodniceanu.
Judecătorul a dat dreptate poliției
Analizând probele din dosar, magistratul Judecătoriei Panciu a dat câștig de cauză polițiștilor, motivând că nu există niciun motiv ca procesul-verbal să fie declarat nul. Astfel, pe 28 decembrie, anul trecut, instanța a respins plângerea lui Daniel Horodniceanu, arătând că „nepedepsirea unor atare fapte ar avea drept consecință nu doar înlăturarea caracterului punitiv al sancțiunii, ci mai ales minimalizarea rolului preventiv-educativ al acesteia”.
Magistratul Judecătoriei Panciu a subliniat și că aparatul radar folosit de polițiști era unul omologat, având verificarea metrologică efectuată, și că a fost consemnat în mod corespunzător locul amplasării aparatului radar.
„Contrar susținerilor petentului, procesul-verbal cuprinde locul comiterii contravenției, respectiv pe DN2-E85, km 211, între localitășile Haret și Calimănești. Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal de constatare și sancționare, instanța reține din coroborarea procesului-verbal cu probele administrate în cauză că fapta există, că aceasta reprezintă contravenție, că a fost săvârșită de către petent cu vinovăție, că este prevăzută de lege, sancțiunea aplicată încadrându-se în limitele impuse de textul sancționator”, a motivat instanța din Panciu.
Daniel Horodniceanu a contestat hotărârea Judecătoriei Panciu. Pe 4 mai, dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea, judecătorii de aici urmând a pronunța o hotărârea definitivă. Până la soluționarea litigiului, vicepreședintele CSM are drept de a conduce valabil.
După 9 luni, un nou episod cu poliția, despre care spune că a fost provocat
La o zi distanță după ce dosarul a fost înregistrat la instanța superioară din Vrancea, Horodniceanu avea să fie oprit de un alt echipaj de poliție. De această dată în județul natal, la Iași, acolo unde a condus ani la rând serviciul teritorial al DIICOT.
„Am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliției rurale, fără a încălca vreo normă rutieră”, a declarat procurorul Daniel Horodniceanu pentru G4Media, după apariția în spațiul public a imaginilor cu episodul înregistrat în noaptea de 5/6 mai pe raza localității Schitu Duca din Iași.
În noaptea respectivă, agenții i-au adus la cunoștință procurorului Daniel Horodniceanu că a depășit mașina de poliție fără a semnaliza. A fost avertizat verbal. Gestul polițiștilor l-a iritat pe fostul șef antimafia. Câteva dintre replicile sale: „Terminați-o, domle, cu prostiile astea! V-am spus, nu știți cu cine vorbiți, domle?”, „Dar de ce nu mă cunoașteți, oare?”, „Eu oricum mâine mă duc să mă văd cu Gîtlan (n.r. – șeful IPJ Iași)”, „Eu sunt în măsură să fac orice”.
Și în fața celor doi agenți de poliție rurală, și în reacția publică ulterioară, procurorul Daniel Horodniceanu a negat încălcarea vreunei norme rutiere. „Asta spuneți dumneavoastră”, a replicat el agentului David care l-a oprit în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Inspecția Judiciară a anunțat că s-a autosesizat după apariția în spațiul public a filmării în care Daniel Horodniceanu amenință polițiștii de la Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
IulianS • 09.05.2023, 19:04
Abia azi am văzut înregistrarea, după tărăboiul din presa. Te-ai aștepta de la un fost șef DIICOT sa fie mai reținut, mai discret și cu infinit mai multa diplomație. Putea fi simplu: "Sunt procurorul Horodniceanu, poftiți actele mele. Știu ca nu am semnalizat și poate aveam 20km în plus peste 50, îmi pare rău. Sunt grăbit la un caz și m-au luat gândurile. Dacă e neaparat nevoie de un proces verbal pentru asta, va rog să mi-l trimiteti, îl voi accepta. Îmi cer scuze încă o data, o seara buna și serviciu ușor." Aproape sigur ca nu-l mai retineau un minut și nu ar fi existat zgomotul asta. Ce a făcut omul în schimb, s-a văzut. Asta m-a făcut sa mă uit unde a făcut școală: șef de promoție 1996 la Universitatea Mihail Kogălniceanu. Eu știu vreo doi care au terminat aceeași facultate în aceeasi perioada și care sunt semi-analfabeti. Nu-ți trebuia mare brânză sa fii șef de promoție peste aia, dar iti trebuiau mult mai multe ca sa devii procuror...
Emilee • 09.05.2023, 08:06
Indivica acest procuror ,merita cele mai vulgare cuvinte . Aceste jigniri vin dupa ce acesta a jignit natiunea romana care avea incredere i el . Si el ....?
Emilee • 09.05.2023, 08:00
De ce atit taraboi cu un asemenea nesimtit ? Sa ne fereascs sfntul de nesimtirea gulerelor albe . Nu va inchipuiti cit de tupeidti si needucayti de mama lor .