Contabilul Dan Dumitrache şi-a cunoscut soţia, pe Thi Thanh Tra Hoang (39 de ani), în 2004, pe internet. Un an mai târziu, cei doi s-au căsătorit la Hanoi, iar în 2007 a venit pe lume Sonia, fiica lor. “În primul an petrecut în Vietnam, nu am lucrat. Am fost într-o continuă vacanţă”, spune Dan pentru Libertatea. În 2007, cuplul a venit la Alba Iulia, pentru ca micuţa Sonia să se nască pe pământ românesc.
Ia 1.500 de dolari pe lună
După fericitul eveniment, Dan şi Tra s-au întors în Vietnam, la Saigon, un oraş cu 9 milioane de locuitori. “De data aceasta, situaţia a fost cu totul alta. Trebuia să-mi găsesc un serviciu şi n-a fost uşor. Am dat mai multe teste, am făcut câteva cursuri şi acum sunt profesor de engleză. Lucrez pentru două instituţii, o grădiniţă şi un centru de limbi străine. Per total, câştig un salariu de 1.500 $ pe lună, care îmi permite un trai confortabil. Vă daţi seama?! Într-o ţară mult mai săracă, iau de 5 ori mai mult ca în România! Veniturile familiei sunt completate de Tra, care are o mică firmă de design grafic”, povesteşte Dan Dumitrache.
Se circulă numai cu motocicleta
Ardeleanul spune că în Saigon viaţa e mult mai ieftină: “Marea diferenţă faţă de România e că aici se merge cu motocicleta sau cu scuterul, nu cu maşina, de unde rezultă cheltuieli foarte mici de transport. Şi întreţinerea e nesemnificativă, fiindcă nu există iarnă, ceea ce elimină costurile cu încălzirea”.
Ajuns într-o cultură total diferită faţă de România, Dan spune că la început l-au deranjat câteva lucruri: “Casele lor sunt mici şi îngrămădite. Trotuarele sunt veşnic ocupate de vânzători ambulanţi şi de mici terase, ceea ce face imposibil mersul pe jos. Saigonul e un oraş imens, dar murdar şi poluat. Însă vietnamezii compensează prin faptul că sunt oameni primitori, curaţi şi muncitori. Dar şi deosebit de curioşi: ca străin eşti tot timpul «bombardat» cu întrebări”, mărturiseşte ardeleanul.
Cucerit de viaţa pe continentul asiatic, Dan Dumitrache încheie: “Nu cred că mă mai întorc în România. E mai bine aici, chiar dacă în clasamentul statelor după produsul intern brut Vietnamul e cu mult în spatele ţării noastre. Aş vrea să vin acasă, dar mă îngrozeşte faptul că trebuie să lucrez pentru 800 de lei pe lună. Anul trecut am fost de două ori la Alba şi am rămas năucit de preţurile mari şi de salariile mici. În Vietnam măcar există o concordanţă între venituri şi costuri, nu e haos, ca acasă”.
Au preţuri mai mici ca la noi
Chiar dacă salariile vietnamezilor sunt mai modeste (un muncitor ia echivalentul a 560 de lei, un taximetrist – 1.100 de lei, un contabil cu experienţă – 2.250 de lei), majoritatea preţurilor sunt mai mici decât la noi. “Dacă aş transforma preţurile în moneda românească, benzina ar fi de 2,66 de lei litrul, un pachet de ţigări – 2,57 de lei, pe energie electrică (aer condiţionat, frigider, televizor, calculator, cuptor cu microunde, maşină de spălat) dăm 80 de lei pe lună, kilogramul de carne de porc e 12 lei, o bere la restaurant costă 1,93 de lei. Fructe se găsesc peste tot. Kilogramul de banane e 1,6 lei. Alimentul lor de bază, orezul, costă 1,28 de lei/ kg”, spune Dan.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!