Sună telefonul ca la Gara de Nord, iar afară e coadă! Lumea face rezervări telefonice ca să vină să viziteze casa fostului președinte al României. Sunt englezi, francezi, italieni, spanioli, nemți, dar și foarte mulți români care așteaptă să intre în casă. Mulți și-au făcut rezervare online. Prețul unui bilet este de 35 de lei, dar pentru un tur în engleză străinii mai scot din buzunar încă 15 lei.
Anca e ghidul nostru prin cele 50 de camere pe care le vom vizita din cele 174 ale reședinței! Alte camere pot fi văzute doar aplicând pentru un tur privat, care costă 200 de lei de persoană și durează două ore. Acolo puteți avea acces la vizitarea unor încăperi precum “Camera Scornicești”, buncărul reședinței, dar și sala cu trofee, vedere asupra Tunelului Albastru și galeria cu portrete.
“Vrem ca vizitatorii noștri să vadă cum a trăit și omul Ceaușescu, în intimitatea sa, dincolo de șeful de stat. Ce pasiuni avea, ce-i plăcea să facă în casă, cum se instruia în particular, ce colecție de artă a strâns în locuință”, spun cei care se ocupă de fosta reședință.
Biroul de lucru
Pereții sunt acoperiți cu lambriuri din lemn, iar mobilierul este sculptat de arhitectul Robert Woll. Nicolae nu obișnuia să lucreze aici, ci la sediul Comitetului Central. În acest loc îi primeau pe profesorii de matematică, istorie, română și chimie de la care luau meditații. Nicolae avea 4 clase, iar Elena, doar 3! Tot aici Ceaușescu avea discuțiile cu consilierul său, generalul Ioan Mihai Pacepa.
Dormitorul conjugal
Pereți sunt acoperiți cu un tapet cu flori. Dormitorul cuprinde patul dublu, cu două noptiere, o canapea cu două fotolii și două scaune, un fotoliu, o măsuță rotundă și două comode. Un candelabru și șase aplice cu cristale, plus o oglindă de Murano completează decorul camerei. Mai există o canapea pe care stăteau cei doi labradori ai familiei, Corbu și Șorana.
Dormitorul Elenei
Aici obișnuia soția fostului președinte să se odihnească în timpul zilei. Un pat cu baldachin, noptiere, fotolii, măsuțe, comode, toate aurite. Un dormitor decorat în stil Ludovic XV și Rococo. Pereții sunt acoperiți cu mătase și decorați cu motive florale, iar baia este cu mozaic Capodimonte din Italia. Se remarcă seiful unde își ținea bijuteriile, spart la Revoluție!
Apartamentul lui Valentin
Este compus dintr-o cameră de zi, un dormitor și o baie. Camera de zi este plină cu tablouri având subiecte inspirate din viața țărănească și mobilat cu piese renascentiste. Există mai multe statuete de marmură, dar și candelabre tip Murano. Valentin, fiul cel mare al familiei, este singurul care mai trăiește. Are 71 de ani.
Apartamentul Zoiei
Este compus din salon, cameră de lucru, dormitor și baie. Este o replică a apartamentelor Mariei Antoaneta de la Palatul Versailles. Tot mobilierul este decorat în stil Ludovic XVI. În salon, o tapiserie originală, manufactură franceză, de secolul XIX, alături de vase orientale decorate cu scene de la curtea imperială din Japonia.
Sufrageria oficială
Acesta este locul în care familia Ceaușescu obișnuia să ia cina. Decorațiunile sunt în stil renascentist, iar mobilierul este realizat din lemn de nuc și produs la fabrica Heliade. Aici luau cina inclusiv atunci când cuplul prezidențial primea vizite oficiale. În această încăpere a băut o ceașcă de ceai Nicolae Ceaușescu alături de Richard Nixon, președintele de atunci al Statelor Unite ale Americii.
Salonul aurit
Este o copie după una din încăperile de la Versailles. Toate obiectele și decorațiunile sunt produse în România. Salonul era folosit numai pentru întâlnirile de maximă importanță, deși cuplul prezidențial nu obișnuia să primească vizite oficiale în reședință. În această încăpere plină cu obiecte de cristal există singurul șemineu funcțional.
Dressingul
Zona este compusă dintr-un salon, un dressing impresionant și o cameră de probă. Sunt expuse piese vestimentare care au aparținut Elenei și lui Nicolae Ceaușescu. Multe din ele nepurtate, în cutiile originale, așa cum au venit de la Întreprinderea de confecții de la Bârlad. Costumele, rochiile și pantofii sunt păstrate în condiții excepționale.
Baia cuplului prezidențial
Sau “camera” ce a stârnit în 1989 cele mai multe zvonuri. “Baia de aur” nu e de aur! Se credea că instalațiile, robineții și toate accesoriile din această încăpere ar fi din aur masiv, dar în realitate ele sunt doar acoperite cu o foiță subțire de aur. Toate obiectele au fost aduse din străinătate. Taburetele sunt Rococo, iar comoda este în stil Ludovic al XVI-lea.
Zona terapeutică
Aceasta conține o saună, echipamente pentru fizioterapie cu tratament aromatic, tratament pentru mâini și picioare, băi galvanice, tratament cu aburi, dușuri scoțiene, băi digestive, dar și o cameră pentru bronzat, precum și frizerie! În fiecare weekend doi doctori veneau special de la Institutul Ana Aslan pentru tratamentul Elenei.
Piscina
O adevărată operă de artă! Un ansamblu mozaical realizat la jumătatea anilor 60. Compoziţia de pe pereți prezintă apa, Soarele şi Luna, zodiacul şi Pământul. Mozaicurile sunt semnate de Olga Porumbaru şi Florin Pârvulescu, doi artişti afirmaţi prin lucrări remarcabile de artă monumentală. Soții Ceaușescu știau să înoate și se relaxau în fiecare săptămână.
Citește și: